fallback

Philips отново е на прав път

Стриктната програма за съкращение на разходите очевидно дава резултат, компанията отново е на печалба

10:47 | 23.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Строгият план за икономии на холандския концерн за потребителска електроника Philips се отплаща. В понеделник компанията отчете милионна печалба и потвърди средносрочните си финансови цели, предаде Ройтерс.

За последните три месеца нетната печалба е 167 млн. евро, обяви Philips. Приходите се е увеличили с 5% до 5,9 млрд. евро. И при двата компонента Philips надхвърли очакванията на анализаторите, които очакваха нетна печалба от 118 млн. евро и приходи от 5,592 млрд. евро. Една от причините за това развитие е силният бизнес в подразделението за технологии за здравеопазването.

„Общата икономика не е наш приятел, но ние виждаме малко растеж в Русия, Близкия Изток, Азия и САЩ", заяви главният изпълнителен директор Франс ван Хутен след представянето на резултатите в интервю за телевизия CNBC. Предсказуемостта за останалата част от годината обаче не е много добра, допълва той. Ван Хутен все още е убеден, че Philips ще постине финансовите си цели за 2013 г.

По данни на компанията програмата за икономии на разходи за тази година с общ обем от 400 млн. евро се изпълнява по график. Печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизации (EBITA) нарасна през последното тримесечие до 450 млн. евро от 371 млн. евро година по-рано.

За цялата 2011 г. компанията отчете загуба от 1,19 млрд. евро. Приходите на холандската компания през 2011 г. са нараснали с 4% до 22,58 млрд. евро. За сравнение, през 2010 г. Philips постигна печалба от 1,45 млрд. евро.

Philips, който е конкурент на германския Siemens особено по отношение на медицинската технология от Siemens, съкрати хиляди работни места и преструктурира компанията, за да запази ценовото си конкурентно предимство и спрямо азиатските конкуренти като Samsung.

Philips е най-голямата европейска компания за електроника и най-големият производител на осветителни тела в света. Компанията е и на трето място в производството на медицинско оборудване в световен мащаб.

През последните тримесечия обаче представянето на Philips бе слабо заради неблагоприятната икономическа среда. Компанията изпита сериозни трудности в борбата си с азиатските конкуренти в сектора на електрониката.

Към това се прибави и стремежът на правителствата в САЩ и Европа да ограничат разходите, което доведе до изчезване на големите поръчки за осветление и медицинско оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:45 | 08.09.22 г.
fallback