fallback

Инвеститорите се опитват да преглътнат шока с Facebook

Два месеца след борсовия дебют на социалната мрежа две американски IT-компании успяха да привлекат скептичните вложители

16:46 | 21.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Kayak се осмели да отиде на борсата в петък. Снимка: компанията

Неособено сполучливият борсов дебют на Facebook постави пазара за интернет IPO-та в състояние на шок. Сега обаче две малки фирми в бранша дават нова надежда за възстановяване.

Акциите на сайта за онлайн пътувания Kayak и на фирмата за сигурност Palo Alto Networks отчетоха в началото на търговията си на борсата в петък силен старт. И двете IPO-та, разбира се, са доста по-малки от мегапредлагането на Facebook. А увеличението на цените с малко над една четвърт е доста по-скромно от преди често срещното поскъпване за интернет компании, предава Ройтерс. 

Въпреки това двата успешни публични старта показват, че два месеца след поражението на Facebook инвеститорите отново са готови да вложат пари в интернет акции. Въпреки че инвестиционната банка Morgan Stanley имаше притеснения с IPO-то на Facebook, сега тя бе готова да придружава двете дружества в пътя им към борсата. 

Успешният дебют на софтуерната компания Service Now през юни повиши настроението на хайтек сектора. А двата силни дебюта от петък са успех и за пострадалия имидж на инвестиционната банка Morgan Stanley, която се бламира  при IPO-то на Facebook. Сега Morgan Stanley помагаше и на Kayak, както и на Palo Alto, а по-рано и на Service Now, припомня Financial Times.

Особено Kayak има с какво да се похвали - компанията планираше да се качи на борсата малко след като Facebook стана публична компания и трябваше да отложи издаването на акции предвид лошото настроение. Сайтът за пътувания чакаше изгоден момент за борсов дебют още от ноември миналата година. В петък цената на Kayak скочи с 27,62% до 33,18 долара. Компанията издаде 3,5 млн. броя акции на емисионна цена от 26 долара всяка. За книжата на Palo Alto Networks скокът бе 26,50% до 53,13 долара. Специалистът по сигурността в мрежата издаде 6,2 млн. акции по 42 долара всяка.

По време на IPO-то на Facebook в средата на май около 421 млн. акции смениха собственика си срещу общо 16 млрд. долара. Въпреки това най-голямата онлайн мрежа в света и банките изглежда надуха офертата значително над търсенето. Акциите не успяха да задържат емисионната цена от 38 долара за продължително време и започнаха да поевтиняват. В петък книжата струваха по 28,76 долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 14.09.22 г.
fallback