fallback

IBM печели по-добре с по-малък оборот

Технологичният концерн повиши годишните си прогнози за печалба

01:10 | 19.07.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският компютърен гигант IBM печели през последните месеци повече при по-ниски продажби.

През второто тримесечие печалбата се повишава с 5,9% на годишна база до 3,88 млрд. долара. Приходите, от друга страна, растат с 3,3% до 25,78 милиарда долара, както обявиха от компанията след края на борсовата сесия в сряда.

Спадът на приходите е особено очевиден в подразделението  Systems and Technology- с 9% до 4,3 млрд. долара. И други компании в индустрията се борят в момента със слабия пазар на компютри, докато бизнесът със смартфони и таблети процъфтява. Така за пореден път американският концерн печели от стратегията си да се съсредоточава върху бизнеси с по-висок марж. IBM в момента се разделя от по-прости бизнес сфери, в които компаниите могат да оцеляват само чрез жестока ценова конкуренция. Така например IBM продаде преди години своето PC подразделение и сега се фокусира върху мейнфрейм компютри, сървъри и доходоносни услуги. 

Покачването на доходността позволи на компанията да повиши целевата печалба за цялата година. След оповестяването на резултатите IBM повиши годишните си прогнози за печалба до поне 14,40 долара на акция от досега предвижданите 14,27 долара.

Курсът на акциите на концерна се повиши в следборсовата търгови с 1,9 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 13.09.22 г.
fallback