fallback

Sony продава химично подразделение

Компанията ще бъде придобита от Development Bank of Japan за за 583 млн. долара

16:05 | 28.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският електронен гигант Sony увеличава усилията си за спестяване с продажбата на своето химическо подразделение. Днес компанията обяви намерение да продаде тази част от компанията, която произвеждаше филми за ликвидно-кристалните панели и други продукти за около 583 млн. евро (58 млрд. йени) за контролираната от държавата банка за развитие (Development Bank of Japan).

Сделката ще бъде завършена по-късно през годината, очаквайки разрешението на регулаторните власти, заяви в изявление днес компанията, цитирана от  Ройтерс. 

Обявявайки първоначално възможността за такава продажба още през март, Sony заяви, че химическото подразделение, което има около 3000 служители в Япония, Съединените щати, Европа и Китай, не се вписва в ремонтираната корпоративна структура, която включва промяна в мениджмънта и изкупуване на смесената компания за мобилни телефони Sony Ericsson.

Бившият лидер на технологичната индустрия все повече изостава на атрактивните развиващи се пазари от конкурентните с Samsung и Apple. Новият изпълнителен директор Кадзуо Хирай разпореди на производителя на телевизорите BRAVIA, лаптопите Vaio и игровите конзоли PlayStation не само строг спестовен план, но също така и наваксване в бизнеса с телефони и в нови области на дейност, като например медицинската технология. Преди два месеца Хирай обяви амбициозни цели за компанията, която от четири години насам отчита загуба. Sony трябва да стане световен лидер на пазара на мобилни телефони, обяви новият изпълнителен директор. Освен върху мобилните телефони, концернът ще се фокусира и върху бизнеса с дигитални изображения и игрови конзоли.

Освен това изпадналият в криза гигант ще засили присъствието си в бизнес сектори извън границите на традиционна потребителска електроника. С медицинските технологии японците искат до 2014/15 г. да постигнат оборот от близо половин милиард евро. 

Sony възнамерява да съкрати 10 000 работни места и така да спести почти 1 млрд. долара през следващите няколко  години.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 13.09.22 г.
fallback