fallback

Olympus ще закрие хиляди работни места

Компанията ще затвори завода си във Филипините и ще продаде имоти, от които няма нужда

15:44 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Възстановяващият се след счетоводния скандал японски производител на фотоапарати и медицинска техника Olympus обяви, че ще съкрати 2700 свои служители. Работните места се равняват на 8% от персонала на компанията, като плановете са те да бъдат постепенно закривани до март 2014 г., съобщи Bloomberg.

По този начин днес официално компанията потвърди медийните спекулации от последните месеци. Освен това компанията планира да се освободи от 40% от своите 30 фабрики в целия свят. Като начало концернът ще продаде до края на годината завода си във Филипините, а през следващите две години ще продаде имоти, които не използва.

За изтичащата на 31-и март 2013 г. финансова година компанията очаква да се върне в зоната на печалбите, като печалбата се очаква да е в размер на 7 млрд. йени (70 млн. евро) след загуба от 48,9 млрд. йени година по-рано.

Olympus планира да засили фокуса си върху бизнеса, свързан с фото и видео изображения, медицински апарати и научни дейности. "Ние ще се оттеглим от бизнес дейности, които смятаме, че не са достатъчно печеливши и нямат потенциал за развитие", коментират от компанията в специално изявление.

Компанията е световен лидер при производството на ендоскопски камери, които се използват в хирургията и вече контролира 75% от този пазар, като планира да развива потенциала си в тази област.

В момента компанията води последни преговори с гиганта в потребителската електроника Panasonic за капиталово участие на стойност 50 млрд. йени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 10.09.22 г.
fallback