fallback

Евтиният телефон Asha трябва да спасява Nokia

Концернът обаче може би отново е закъснял, след като азиатски конкуренти отдавна предлагат смартфони на цена под 100 долара

10:20 | 07.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бившият световен лидер на пазара на телефони Nokia се надява да прави добър бизнес преди всичко с евтини мобилни телефони. Докато конкурентите му  Apple и Samsung печелят доста с усъвършенствани смартфони, изместеният лидер ще разчита в бъдеще главно на по-евтини продукти, пише Wall Street Journal. 

Критиците обаче се съмняват, че представянето на достатъчно нови достъпни устройства ще стигне, за да могат финландците да направят обратния завой. Решението наистина е в правилната посока, но в никакъв случай не означава решаване на съществуващите проблеми, смята анализаторът от Societe General Анди Пъркинс. „Това е само част от решението", критикува той.

След като Apple и Samsung изтръгнаха от компанията от Хелзинки все по-голям пазарен дял чрез усъвършенствани смартфони, развиващите се пазари стават все по-важни за финландците. Но и тук Nokia е заплашена от постепенно изоставане. Евтините смартфони, задвижвани със софтуера на Google Android, са по-предпочитани от потребителите.

И тук конкуренцията е доста по-напреднала. Конкуренти като ZTE Corp от Хонконг и китайската Huawei Technology Co Ltd отдавна предлагат смартфони с Android на цена под прага от 100 долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 12.09.22 г.
fallback