fallback

Стойността на акциите на Sony падна под 1000 йени за брой

Цените на книжата са най-ниски от 1980 г. насам

11:37 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Стойността на акциите на Sony падна под 1000 йени за брой за първи път от 1980 г. насам. Поевтиняването им е белег за спад в компанията след невероятния успех на Sony със създаването на устройствата уокмен (walkman), посочва AP. Акциите на компанията поевтиняха до 990 йени, преди по-късно днес леко да се възстановят  на фондовата борса в Токио.

Цената на книжата на Sony достигна пика си през март 2000 г., когато стойността им беше 16 950 йени.

Японският концерн отчита загуби в продължение на 4 години, отстъпвайки пред конкурентите си Apple и Samsung. Проблемите на компанията се дължат и на силната йена, която намалява приходите на компанията от чуждестранния пазар, както и на природните бедствия, които застигхнаха Япония.

Миналия месец компанията, която се занимава главно с производство на дигитални камери, персонални компютри и конзолите PlayStation, отчете рекордна годишна загуба от 457 млрд. йени (5,7 млрд. долара) за предишната отчетна година.

Концернът си е поставил за цел да възвърне позициите си на световния пазар. По-рано тази година бе назначен и нов изпълнителен директор на компанията - Кадзуо Хирай.

Sony прогнозира, че през текущата фискална година ще се върне към печалбата с положителен финансов резултат от 30 млрд. йени (375 млн. долара), разчитайки на разрастващия се пазар на мобилни устройства и таблети. В плана за оптимизиране на разходите на технологичната компания влиза и съкращение на персонала с близо 10 хил. работни места. Това са приблизително 6% от служителите на фирмата в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:37 | 10.09.22 г.
fallback