fallback

Google обвини Microsoft и Nokia в тайно патентно споразумение

Според текста на жалба, подадена до Европейската комисия, двете компании са прехвърли над 1 200 свои патента на канадски "трол"

23:20 | 01.06.12 г.

Американската компания Google Inc обвини софтуерния гигант Microsoft Corp и финландския производител на мобилни телефони Nokia в заговор за използване на техните патенти срещу конкурентните им производители на смартфони, съобщи Ройтерс.

От Google са подали официална жалба до Европейската комисия, обвинявайки посочените компании в прехвърляне на 1 200 патента на базираната в Канада група Mosaid Technologies Inc., която според текста е „патентен трол“.

„Nokia and Microsoft са се споразумели да увеличат разходите на потребителите за мобилни устройства, създавайки патентен трол, който заобикаля обещанията, направени от двете компании“, се посочва в жалбата, за която от интернет търсачката уточняват, че е подадена наскоро. „Те трябва да бъдат държани отговорни и ние се надяваме, че жалбата ни ще подтикне и други да се вгледат в тези практики“, пише още там.

От Microsoft обявиха, че жалбата е израз на „отчаяна тактика“ от страна на конкурентите. „Google се оплаква от монопол в сектора на смартфоните при положение, че контролира над 95% от мобилното търсене и реклами“, се посочва в съобщение на софтуерния гигант.

„Google се оплаква за патенти, докато същевременно не желае да отговори на нарастващите опасения на регулаторните органи, изборни длъжностни лица и съдии за злоупотреба с патенти за основни стандарти“, добавят от Microsoft.

От Nokia на свой ред отхвърлиха обвиненията. „Макар още да не сме се запознали със жалбата, предположенията на Google за споразумение между Nokia и Microsoft в областта на интелектуалната собственост са погрешни“, заяви говорителят на компанията Марк Дуран.

По думите му обвинените компании разполагат със собствени портфейли от продукти на интелектуалната собственост и действат независимо един от друг. 

През миналата година Microsoft and Nokia сключиха споразумение за взаимна размяна на лицензи в рамките на по-мащабната сделка за използване на софтуера на Microsoft' в мобилните телефони на Nokia.

От финландската компания обявиха, че подкрепят Google „в конструктивните ѝ усилия да спре неоторизираната употреба на интелектуална собственост“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
fallback