fallback

Резултатите на Dell се разминаха с очакванията, акциите се сринаха с 13%

Компанията не е постигнала дори собствените си прогнози през първото тримесечие

09:47 | 23.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американската технологична компания Dell разочарова инвеститорите с отчета си за първото тримесечие на годината, което предизвика масирани разпродажби на акциите й. В рамките на часовете за търговия след редовната сесия на борсата в Ню Йорк пазарната капитализация на компанията се срути с 13%.

Печалбата на Dell за периода януари-март е 635 млн. долара, или 36 цента на акция. Това се равнява на спад от близо 30% на годишна база. Приходите пък са се свили с 4 на сто до 14,42 млрд. долара.

При изключването на някои еднократни ефекти печалбата на Dell за първото тримесечие на годината е 43 цента на акция, което е спад с 22% спрямо миналогодишните 55 цента на акция.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха печалбата без еднократните ефекти да е 46 цента на акция, а приходите да са 14,9 млрд. долара, показва анкета на Thomson Reuters.

Компанията се размина с очакванията на наблюдателите и в прогнозите си за настоящото тримесечие. Заложеният ръст на приходите от 2 до 4 на сто би означавал краен резултат от най-много 15 млрд. долара. Анализаторите пък залагаха прогнози между 14,9 и 15,8 млрд. долара.

През първото тримесечие на годината резултатите на компанията са били засегнати във всички основни направления. Поделението за потребителски продукти отчита спад на приходите от 12 на сто до 3 млрд. долара, докато при корпоративните клиенти има понижение от 3 на сто до 4,4 млрд. долара.

Самата компания признава, че не е постигнала собствените си прогнози. Въпреки това мениджмънтът уверява, че започва да се наблюдава повишение на разходите на държавните органи в САЩ, което дава надежда и за компанията.

Инвеститорите останаха силно разочаровани и акциите на Dell попаднаха под силен натиск. В рамките на уделжените часове за търговия след края на редовната борсова сесия акциите на Dell се сринаха с 12,7 на сто до 13,16 долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
fallback