fallback

Foxconn строи допълнителна фабрика в Китай за продукти на Apple

Концернът ще вложи в новия завод 210 млн. долара, като се очаква стойността на произвежданата продукция да бъде около 1 млрд. долара годишно

11:40 | 22.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Тайванският технологичен гигант Foxconn Technology Group ще инвестира 210 млн. долара в нова фабрика в Китай, предназначена за производство на продукти на Apple. Тя трябва да започне дейността си през октомври, пише China Daily. Седалището на новия завод е в провинция Дзянсу. 

Според китайския вестник фабриката ще се простира на 40 000 кв. метра. 35 800 служители трябва да работят там само над продукти на Apple, като крайната стойност на продукцията трябва да е между 949 млн. и 1,1 млрд. долара на година. Салдото по вноса и износа трябва да е в размер на 55,8 млн. долара.

Кои точно продукти за  Apple ще изработва  Foxconn в Дзянсу не е ясно. По-рано през месеца главният изпълнителен директор на компанията Тери Гу заяви, че концернът е придобил част от LCD-фабрика на Sharp заради предстоящото навлизане на Apple на пазара на телевизори. Заводът, който ще произвежда екраните, е в японския град Сакаи.

Foxconn е все по-критикуван заради поредица от самоубийства на негови служители от две години насам. Компанията сама се погрижи за негативна реклама, след като не спази обещания, които самата тя даде. Въпреки че Dell и HP също произвеждат определени свои продукти във фабрики на Foxconn, критиката на американските потребители е насочена главно към Apple.

Концернът реагира бързо, а главният изпълнителен директор Тим Кук помоли независимата организация Fair Labor Association (FLA) да започне проверка. Тя установи някои тежки нарушения на трудовото законодателство – лоши условия за работа, твърде много наднормени часове и рискове за здравето на служителите. Foxconn бе принудена отново да обещае, че до юли 2013 г. ще приведе фабриките си към изискванията на FLA. Според Гу Apple ще поеме половината от нужните за това разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
fallback