fallback

Карлос Слим с интерес към Telekom Austria?

Мексиканецът вече е влязъл в контакт с двамата най-големи акционери в телекома, твърди австрийско списание

12:59 | 19.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Карлос Слим може да придобие австрийския собственик на Мобилтел. Снимка: Ройтерс

Мексиканският милиардер Карлос Слим възнамерява да придобие дял в собственика на Mobilet – австрийският концерн Telekom Austria. Смята се, че Слим вече e провел първоначални разговори с двете най-големи групи инвеститори, пише австрийското списание Format, цитирано от Ройтерс.

Според материала Слим е влязъл в контакт с Рони Печик, който заедно с египетския си партньор Нагиб Сауирис държи 20%-ен дял в Telekom Austria, както и с австрийската холдингова компания ÖIAG, която е най-големият акционер на Telekom Austria с дял от 28,4 на сто. В момента обаче пакетът с акции може да се продаде само с голяма загуба, затова и според Format подобна сделка може да отнеме до две години. До този момент като главен заинтересован за влизане в Telekom Austria се считаше норвежкият концерн Telenor. 

Сега обаче в играта може да влезе и Карлос Слим. В началото на май неговият концерн America Movil обяви, че ще увеличи дела си в холандската телекомуникационна компания KPN, майка на германския оператор E-Plus, от 4,8 до 28 на сто. Слим предлага по осем евро на акция, което прави сумата за целия дял 2,6 млрд. евро.

В петък ÖIAG не е пожелала да коментира пред APA статията. "Не коментираме пазарни спекулации за водени или неводени разговори“, твърди говорителят Бернхард Нагилер.

Телекомът обаче отрече спекулации за оставка на председателя на концерна Ханес Аметсрайтер, за когото се твърди, че ще оглави Red Bull. "Няма нищо вярно. Аметсрайтер има договор до края на 2013 г. и няма причина, поради която да не го изпълни“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 13.09.22 г.
fallback