fallback

Apple застава пред съда заради скандала с е-книгите

Заедно с пет книгоиздателски компании технологичният концерн е обвинен за фиксиране на цените в бизнеса с електронни книги

12:17 | 16.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Американският технологичен концерн Apple ще трябва да отговаря заедно с пет книгоиздателски компании пред съда за фиксиране на цените в бизнеса с електронни книги, предаде Ройтерс.

Във вторник американският съдия Денис Коут отхвърли съвместното искане на производителя на iPhone и iPad и на другите компании за прекратяване на делото. Разследвани за картела са издателите Simon & Schuster, Hachette Book Group, Penguin, HarperCollins, както и Macmillan, която е дъщерна компания на германската издателска група Georg von Holtzbrinck. Коут обосновава решението си с факта, че ако твърденията се окажат верни, то страните са нарушили действително щатския закон. 

Ответниците са обвинени, че преди две години, при пускането на iPad на пазара, са вдигнали цените за електронни книги. Те обаче наричат тези твърдения "неправдоподобни". След предполагаемото тайно споразумение, цените в сектора на електронните книги са станали различни и нехомогенни.

Искът в американския окръжен съд в Ню Йорк е свързан с разследването на Министерството на правосъдието. Институцията твърди, че Apple и издателите са обединили силите си, за да прекъснат доминацията на Amazon на пазара на електронни книги.

В заявлението се посочва, че цените са се повишили в началото на 2010 г. в рамките на три дни от средно два до три долара. Издателите Hachette на компанията Lagardere, HarperCollins на News Corp и Simon & Schuster на CBS вече се съгласиха на извънсъдебно споразумение и глоба.

Apple, както и двете издателства - Penguin на Pearson и дъщерната на Holtzbrinck Macmillan, обявиха през миналия месец, че ще се защитават пред съда. Следващото изслушване ще се състои на 22-и юни.

В средата на март Ройтерс обяви, че Европейската комисия е готова при определени обстоятелства да сключи извънсъдебно споразумение с издателствата, ако всички съмнения бъдат изчистени. По този начин издателствата, сред които Pearson, Penguin и Simon & Schuster, могат да избегнат съдебна битка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 09.09.22 г.
fallback