fallback

Акционер съди Nokia за слабото представяне

Робърт Хмиелински обвинява главния изпълнителен директор на компанията Стивън Елъп, че е измамил инвеститорите

22:26 | 04.05.12 г.

Акционер заведе дело в американски съд срещу финландския производител на мобилни телефони Nokia, оплаквайки се, че компанията губи позиции в бързоразрастващия се бизнес със смартфони, съобщи DPA.

Ищецът Робърт Хмиелински търси компенсация за спада в стойността на акциите на Nokia за себе си и инвеститорите в същия клас акции.

В исковата молба, подадена в четвъртък и станала достояние на широката публика днес, не е посочена конкретна сума, но самият факт на подаването ѝ допринесе за допълнително поевтиняване на акциите.

„Nokia разглежда обвиненията, съдържащи се в иска, и смята, че те са безпочвени. Nokia ще се защитава срещу този иск“, се посочва в съобщение на компанията, публикувано на официалния ѝ уебсайт.

Хмиелински купил акции на Nokia в края на миналата година с надеждата, че бившият лидер на световния пазар на мобилни телефони ще успее да коригира тенденцията към спад благодарение на новите устройства, базирани на операционната система на  Windows.

Това обаче не се случи – компанията загуби 1,34 млрд. евро през първото тримесечие на годината, а представянето на прехваления ѝ смартфон Lumia 900 бе помрачено от софтуерен проблем.

Хмиелински обвинява главния изпълнителен директор на  Nokia Стивън Елъп, че е представил положението на компанията в по-добра светлина от реалното, което според него е равносилно на измама. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:06 | 12.09.22 г.
fallback