fallback

Facebook планира да набере до 12 млрд. долара на борсата

Социалната мрежа разчита на приходи от 28 до 35 долара на акция, като стойността ѝ може да достигне 95 млрд. долара

08:27 | 04.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

 

Facebook напредва по отношение на предстоящото си първично публично предлагане. Най-голямата социална мрежа в света очаква приходи в размер на до 11,8 млрд. долара (9 млрд. евро), както става ясно от актуализирания в четвъртък проспект.

Всяка акция ще струва между 28 и 35 долара. Точната цена ще бъде определена по-късно. Малко повече от половината от общата сума ще влезе в компанията. Останалата част ще е за бившите собственици, които ще се разделят от част от акциите си. Сред тях е и основателят и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг. Той ще продаде 30 милиона от своите общо почти 534 млн. акции и по този начин може да получи над 1 млрд. долара. С част от тях иска да плати и просрочени данъци, предаде Ройтерс.

Първично публично предлагане на Facebook е най-голямото IPO на интернет компания досега. За сравнение гигантът в търсенето Google взе с дебюта си на фондовия пазар през 2004 г. около 1,7 милиарда долара.

Като първа стъпка около 337 млн. акции ще сменят собственика си. Общият брой на акциите на Facebook според борсовия проспект е 2,14 милиарда. С това социалната мрежа в най-добрия случай ще достигне стойност от 75 млрд. долара. Дори и с най-изгодната цена на акция цената ще бъде 60 млрд. долара.

Въпреки това финансовата информационна агенция Bloomberg очаква, че чрез опции или акции, които са свързани с покупката на услугата за снимки Instagram, в края на краищата в обращение ще бъдат 2,74 млрд. акции. Това ще повиши общата стойност на Facebook до 96 млрд. долара.

И малките инвеститори може да бъдат доволни според статия в New York Times. За  разлика от други IPO-та, които получават повече внимание, Facebook очевидно иска да продава и на малките инвеститори. Това вестникът е научил от запознати с въпроса източници.

Според източниците се очаква до 25% от акциите на компанията да бъдат продадени чрез фирми като TD Ameritrade и ETrade, насочени предимно към малки инвеститори. За Facebook това може да бъде начин да сподели успеха си и със своите потребители. Щастливи може да са и основателите на услугата за снимки Instagram. Ако акциите на Facebook бъдат наистина продадени за по 35 долара, стойността на приложението ще скочи с десет процента до 1,1 млрд. долара. Facebook купи приложението през април и ще се изплаща за младата компания до голяма степен с акции. В долния край на ценовия диапазон, при 28 долара за акция, компанията ще бъде оценена "само" на 944 милиона долара, пише Wall Street Journal.

Всичко това трябва да бъде изчистено до 18-и май. Според Wall Street Journal това е най-вероятната дата за първичното публично предлагане на Facebook.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:06 | 12.09.22 г.
fallback