fallback

Sharp с рекордна годишна загуба от 3,5 млрд. евро

Причина за срива е губещият LCD бизнес и ниските продажби на слънчеви батерии

15:44 | 27.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският електронен концерн Sharp се свлече в тъмночервената зона. За приключващата в края на март фискална година компанията отчете рекордна загуба в размер на 376,08 млрд. йени (3,5 млрд. евро), предаде Ройтерс.

Sharp отдава слабите резултати преди всичко на забавянето в бизнеса с LCD екрани и слънчеви батерии, както и на преструктурирането на LCD бизнеса си. Приходите са намалели с 18,7% до 2,46 трлн. йени. В последната фискална година компанията беше все още на печалба - в размер на 19,4 млрд. йени.

Първоначално Sharp очакваше да отчете минимална печалба за приключващата на 31-и март финансова година в размер на 6 млрд. йени. През февруари обаче компанията обяви, че вероятно ще регистрира загуба, но в размер на около 290 млрд. йени – доста под обявената днес цифра.

През февруари финансовата агенция Bloomberg предаде, че Sharp планира да намали двойно капацитета на най-голямата си фабрика за тв панели в Сакай. През април компанията намали капацитета на двете си фабрики за производство на LCD панели.

Също през април доставчикът на Apple Foxconn се съгласи да вложи 133 млрд. йени в Sharp и неговото подразделение за дисплеи. Foxconn ще купи 9,9% от Sharp за 66,9 млрд. йени. С парите ще бъде подкрепен основният бизнес в областта на панелите за телевизори с течни кристали. Бизнесът с LCD е допринесъл значително за милиардните загуби, които Sharp ще отчете.  И за текущата година базираната в Осака компания не очаква да излезе на печалба. Все пак загубата ще бъде значително намалена – до около 30 млрд. йени. Приходите се очаква да се покачат с 9,9% до 2,7 млрд. йени.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 10.09.22 г.
fallback