fallback

Китай блокира Google Drive

Конкурентните услуги за съхраняване на данни онлайн - Dropbox и SkyDrive на Microsoft, също са забранени в азиатската страна

18:11 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Китайското правителство блокира достъпа до едва вчера представената облачна услуга на Google. 

Около 500-те милиона интернет потребители в Китай няма да могат да ползват услугата, пише ZDNet. Конкурентните услуги Dropbox и SkyDrive на Microsoft също са забранени в азиатската страна, също както и Facebook, YouTube, Twitter, Foursquare и Google+. Вчера обаче държавната новинарска агенция Синхуа писа за старта на Google Drive.

Китайските интернет потребители все пак не трябва да се лишават от съхранение в облака. Както и Sina Weibo е местната алтернатива на Twitter, така има налични местни алтернативи и за облака. Компанията Shanda например предоставя онлайн място за съхранение чрез услуга Everbox, а китайският конкурент на Google – Baidu, обяви миналия месец, че ще пусне облачна услуга, наречена WangPan.

Въпреки че Китай затвори бързо защитната си стена пред услугата на Google, в близкото минало в нея възникваха някои пукнатини. През февруари китайските потребители краткосрочно имаха достъп до Google+ и наводниха стената на американския президент Барак Обама с коментари. Говорител на Google заяви пред News.com, че търсачката е разследвала инцидента "в дълбочина", и не е намерила вина от своя страна.

Интернет гигантът даде старта на дългоочакванатa си облачна услуга, наречена Google Drive, във вторник. Drive предоставя 5 GB безплатно пространство и възможност за интеграция с останалите услуги на Google, като офисния софтуер Docs и социалната мрежа Google+. За по-голямо пространство се изисква месечна такса.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:48 | 09.09.22 г.
fallback