fallback

LG утроява печалбата за първото тримесечие до 300 млн. евро

Добрите резултати са подкрепени от силни продажби при телевизорите

10:16 | 25.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Смарт телевизорите подпомогнаха маржовете на LG. Снимка: Ройтерс

Бизнесът с мобилни телефони върви по-добре от очакваното, приходите от продажби на телевизори също нарастват с бързи темпове. За корейския концерн LG Electronics първото тримесечие донесе добри резултати, а компанията надмина всички очаквания на анализаторите.

По-високите приходи от телевизорите гарантираха на корейците тройно увеличение на оперативната печалба за първото тримесечие до около 448,2 млрд. вона (300 млн. евро), спрямо 130,8 млрд. вона преди година, съобщи компанията в сряда, цитирана от Bloomberg. Продажбите обаче спадат със 7,1% до 12,23 трлн. вона от 13,16 трлн. вона.  С това вторият по големина в света производител на телевизори след Samsung Electronics Co. надмина значително очакванията.

При подразделението на LG за телевизори маржът на оперативната печалба възлиза на 4,1% за първото тримесечие - най високият марж на печалба за почти три години – след  2% марж година по-рано.

Курсът на подем е бил подкрепен и от бизнеса с мобилни телефони, който след шест тримесечия на загуби за второ поредно тримесечие е на печалба. Все пак обаче подразделението е главен виновник за по-ниските печалби, защото в това отношение компанията изостава значително след големите конкуренти Apple Inc. и Samsung Electronics. Маржът на оперативна печалба тук е 1,4% след марж на загуба от 3,5% година по-рано, подпомогнат от повишените продажби на висококачествените смартфони с мрежова технология въпреки по-малкия брой продадени устройства.

За първите три месеца LG е продала 13,7 млн. устройства, след като през четвъртото тримесечие на 2011 г. е доставила 17,7 млн. устройства.

LG изостава от Apple, Samsung и Nokia на пазара на мобилни телефони и се конкурира със Samsung, Sony Corp и Panasonic Corp на пазара на телевизори. Apple и Samsung заедно контролират близо половината от глобалния пазар на смартфони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 12.09.22 г.
fallback