fallback

CNBC: Facebook ще отложи IPO-то си

Марк Зукърбърг се е концентирал върху придобиванията и оперативната дейност

23:41 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В момента Зукърбърг не мисли толкова за IPO-то, а за последните придобивания. Снимка: Ройтерс

Очакваното с нетърпение за първата половина на май първично публично предлагане на най-голямата в света социална мрежа Facebook може и да се поотложи във времето. Основателят и главен изпълнителен директор на компанията Марк Зукърбърг се е концентрирал в последно време върху оперативната дейност и придобиванията, и затова излизането на борсата е по-вероятно да се случи в началото или средата на юни, предава авторитетният американски канал CNBC, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Освен всичко друго, социалната мрежа ще трябва да допълни и борсовите си документи заради покупката на платформата за снимки Instagram за 1 млрд. долара и голям пакет патенти, което бе обявено вчера. Според проспекта за Instagram са платени 300 млн. долара в брой, а останалата част е била платена в акции.

Вчера стана ясно, че Facebook купува няколкостотин патента на Microsoft за 550 млн. долара. Първоначално Microsoft придоби от AOL правата на 925 щатски патента и приложения, както и лиценз за портфолиото от патенти на AOL, което включва 300 допълнителни патента, които не бяха обявени за продажба. Сега обаче Facebook купува около 650 от патентите и патентните приложения на AOL от Microsoft и ще има лиценз за патентите и приложенията, които остават собственост на Microsoft.

Facebook обяви дългоочакваното първично публично предлагане в началото на февруари. Дата обаче официално не е назована. Според сегашната информация с продажбата на акции Facebook планира да набере около пет милиарда долара. Това би било най-голямото IPO на интернет компания. Стойността на компанията като цяло се оценява на между 75 до 100 млрд. долара.

В понеделник Facebook публикува данни за първото тримесечие. Те показват, че броят на потребителите продължава да нараства и надмина 900 млн. души. Все пак обаче приходите вече не нарастват толкова бързо, колкото досега. За първите три месеца на текущата година приходите на компанията са в размер на 1,06 млрд. долара (764 млн. евро), което е ръст от 45% спрямо същия период на предходната година. През четвъртото тримесечие на 2011 г. проходите обаче са били малко по-високи - 1,13 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:03 | 10.09.22 г.
fallback