fallback

Индия стана най-големият изпращач на спамове

Все повече зловредни съобщения се изпращат не чрез електронна поща, а през социалните мрежи

14:55 | 24.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Най-много спам вече се изпраща от Индия, показват последните статистики на анализаторската компания Spohos за първото тримесечие на 2012 г. Заради бързо увеличаващия се брой на потребителите страната изпревари САЩ като лидер на "мръсната дузина" – дванадесетте страни, които изпращат най-много спам, пише ZDNet.

Според Sophos индийците са отговорни за 9,3% от изпратения в целия свят спам. От САЩ произхождат 8,3%, от Южна Корея – 5,7%, а от Индонезия - 5%, колкото има и Русия, която е лидерът в Европа. Сред европейските страни освен Русия единствено Полша успява да се класира в първата дванадесетица – с 3,9% до осмо място.

Дванадесетте нации са отговорни общо за почти 60% от спам съобщенията в целия свят. Това се дължи до голяма степен и на ниското ниво сигурност при потребителите. Най-важният източник на спам са компютри, които злоупотребяват и без знанието на техните собственици стават членове на ботнет мрежа.

Като цяло обемът на спам е намалял, но това е главно защото електронната поща става все по-маловажна за спамърите. Все повече и повече рекламни съобщения и съобщения за зловреден код се разпространяват чрез социалните мрежи. Sophos отчита стабилен ръст не само чрез съществуващите канали Facebook и Twitter, но и чрез новата мрежа Pinterest.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:17 | 13.09.22 г.
fallback