fallback

Google пусна Street View в Израел

Услугата бе предшествана от няколкомесечни преговори заради опасения, че може да се ползва от терористи

10:39 | 23.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

След няколкомесечни преговори и консултации с израелски служители по сигурността, Google стартира своята популярна услуга Street View в трите най-големи града на Израел, съобщават от компанията.

Израел се опасяваше, че изгледите от градовете могат да улеснят терористи при изготвянето на планове за атентати.

Още през август миналата година стана ясно, че израелското министерство на правосъдието е дало разрешение на Google да започне заснемането на улиците, но поиска да се гарантира на хората възможност да поискат замъгляване на всякакви други детайли и след качването на изображенията. Интернет гигантът трябваше да вземе специални мерки, че терористите няма да използват услугата за техните цели. От Google са дали съгласие по всички изисквания на правителството относно сигурността, но не се разкрива какви точно са били те. Говорител на Google Израел тогава отказа да коментира детайлите на проекта, но каза, че компанията е поласкана от решението на Израел.

Изображенията на улици в Ерусалим, Тел Авив, Яфа и Хайфа показват градски улици и пейзажи, както и мюсюлманския, християнския, еврейския и арменския квартал в стария Ерусалим, Пътя на Голгота (Via Dolorosa), катедралата на Божия гроб, Стената на плача, Маслиновия хълм, старото пристанище на Яфа и Бахайските градини.

По този начин Израел стана първата страна от Близкият Изток, която ще е с Google Street View.

В началото на тази година колите на Google започнаха своята снимачна обиколка и в България.

През следващите няколко месеца компанията се надява да заснеме следните места в България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Пазарджик, Шумен, Хасково, Перник, Добрич, Велико Търново, Благоевград, Ямбол, Казанлък, Враца, Кърджали, Габрово, Видин, Асеновград, Кюстендил, Търговище, Димитровград, Петрич, Монтана, Силистра, Разград, Карлово, Ловеч, Свищов, Горна Оряховица, Дупница, Смолян, Велинград, Нова Загора, Сандански, Севлиево, Самоков, Ботевград, Троян, Гоце Делчев, Поморие, Несебър, Боровец, Пампорово, Банско, Старосел, Мелник, Златоград, Широка лъка, Приморско, Копривщица, Созопол, Дюни, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Обзор, Лозенец, Царево, Ахтопол, Жеравна, Албена, Балчик, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Каварна, Трявна, Боженци.

Street View бе въведена през 2006 година и дава възможност да се разглеждат панорамно улици на картите на Google (Google Maps) и да се правят виртуални разходки из градове по цял свята.

Панорамните изображения се заснемат от автомобили с фотографска техника, изпращат се в САЩ, където лицата на хората и регистрационните номера на автомобилите се замъгляват и след това се качват в Google Maps.

В райони, където Street View е наличен, потребителите могат да получат достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата върху осветената в синьо улица. Потребителите могат да проверят ресторант преди пристигането си, да направят планове за пътуване, да си уговорят място за среща, и дори да получат помощ за домашното си по география.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:19 | 10.09.22 г.
fallback