fallback

Производителят на BlackBerry наема кантора за преструктурирането си?

Възможните опции пред Research In Motion са продажба на активи, търсене на смесени предприятия или лицензиране на патенти

10:57 | 21.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Канадският производител на смартфоните BlackBerry - Research In Motion, е наел адвокатската кантора Milbank, Tweed, Hadley & McCloy LLP, за да разработи плана за преструктурирането му, който може да включва продажба на активи, търсене на смесени предприятия или лицензиране на патенти, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати със случващото се източници.

Като част от стратегическия преглед бордът на канадския производител обсъжда и нови начини за повишаване на приходите от своята нова операционна система BlackBerry 10 и евентуално отваряне на собствена мрежа, казват още източниците. 

В един момент от RIM се надяваха да си набавят допълнителни приходи в размер на около 4 млрд. долара от сделки с големи телекомуникационни оператори.

„Това е много зряла стратегия, но RIM е в самото началото на обсъжданията с тези оператори", добавя един от източниците.

Усилията за преструктуриране идват, след като производителят на BlackBerry се опитва да се задържи на повърхността и да ограничи загубата на клиенти, които преминават към iPhone на Apple и към смартфони, работещи под софтуера Android на Google.

През последното тримесечие RIM отчете нетна загуба от 125 млн. долара. Наистина концернът успя да увеличи клиентската си база до 77 млн. потребители в целия свят, но отчита спад на продажбите на своите смартфони. Това се отразява в по-ниски с една четвърт приходи от продажби до 4,2 млрд. долара. Конкурентът Apple през трите месеца до декември успя да увеличи приходите си цели 73%.

Преди година концернът все още отчиташе печалба – в размер на 934 млн. долара. За сегашната загуба, която съответства на 24 цента на акция, освен сривът на приходите вина носят и отписвания на стойност 355 млн. долара.

Причина за този слаб резултат според компанията са загубата на близо 500 млн. долара, която производителят на BlackBerry понесе заради слабите продажби на таблета PlayBook, както и 54 млн. долара обезщетение, платено на потърпевшите при прекъсването на услугите за съобщения през октомври. 267 млн. долара компанията загуби заради непродадени устройства от последния смартфон - Blackberry 7. Акциите на RIM са поевтинели със 75% за последните 12 месеца, давайки на компанията пазарна стойност под 7 млрд. долара.

Според борсовия анализатор Браян Хол стойността на целия канадски производител на смартфони BlackBerry вече е по-ниска от тази само на онлайн магазина за приложения на Apple - App Store. Когато Хол е писал анализа си - на 19-и декември 2011 г. - стойността на RIM е била 7,04 млрд. долара. В същото време стойността на Apple е била 50 пъти по-висока - цели 354 млрд. долара (534 млрд. сега - бел. ред.), пише Apple Insider.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
fallback