fallback

Тъмночервено тримесечие за AMD

Производителят на процесори отчита загуба от 590 млн. долара, а година по-рано беше на печалба от 510 млн. долара

12:42 | 20.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

AMD държи около една пета от пазара на процесори за персонални компютри. Снимка: Ройтерс

Производителят на чипове AMD отново потъна дълбоко в червената зона. През първото тримесечие на годината конкурентът на Intel отчита загуба от 590 млн. долара. Една година по-рано компанията бе все още на печалба от 510 млн. долара.

Причината за спада е негативното влияние на компанията Globalfoundries, в която е прехвърлено производството на чипове на AMD. Този път загубите там са малко над 700 млн. долара. Приходите пък са намалели с два процента до 1,59 млрд. долара, заяви AMD в четвъртък след приключването на борсовата сесия.

Тежестта на Globalfoundries е от различен тип в сравнение с предишните тримесечни отчети, когато дъщерната компания винаги е натоварвала резултатите на AMD. Този път договорът на AMD с Globalfoundries позволява на концерна да възлага производството на процесори и на други поддоставчици. Сред производителите на договори е и бившият завод на AMD в Дрезден.

AMD, както и други компании за хардуер, трябва да се справят със слабостта на пазара на персонални компютри. В затруднената пазарна ситуация потребителите все по-често посягат към смартфони или таблети и обновяват по-рядко сегашните си персонални компютри. Лъч светлина за индустрията идва от по-високото корпоративно търсене.

В продължение на години AMD държи около една пета от пазара на процесори за персонални компютри, а почти цялата останала част се контролира от големия конкурент Intel.

За предходното тримесечие и Intel обяви стагнация на продажбите и по-ниски печалби. Числата обаче са в различно измерение спрямо тези на AMD. Приходите на Intel са в размер на 12,9 млрд. долара. А печалбата, въпреки спада от 13%, е в размер на 2,7 милиарда долара. Intel заяви, че загубите се дължат на по-високите разходи за развойна дейност.

Последните години бяха трудни за AMD, като през последните тримесечия компанията рядко отчиташе печалба. Интеграцията на придобития специалист по графичен чип ATI гълта много пари. Освен това постоянно изникваха проблеми с производството. Въпреки усилията си AMD не успя да увеличи значително пазарния си дял, а сега PC-бизнесът става по-малко атрактивен.

И големият конкурент Intel също търси пътища за навлизане на пазара на мобилни усторйства. При смартфоните и таблетите лидер от години е платформата на британския производител ARM. Intel обаче ще се опита да пробие със своите нови процесори за смартфони.

Сериозен проблем за AMD е фактът, че концернът разполага с много по-малко средства за развойна дейност от Intel. Новият директор на AMD Рори Ред сключи и сделка за придобиване на фирмата SeaMicro, специалист по сървърни технологии, за малко повече от 330 млн. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 11.09.22 г.
fallback