fallback

Следващият хит на Google е на стартова позиция

Google Drive ще предоставя възможност за съхраняване на файлове и достъп до тях от няколко устройства

17:04 | 19.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Онлайн концернът Google не е новак, когато става въпрос за съхранение на данни. От години компанията съхранява снимки (Picasa), документи (Google Docs) и други файлове в "облака". Сега обаче концернът се подготвя за въвеждането на нов продукт, чиято единствена цел е съхраняване и синхронизиране на файлове, пише DPA.

Новата функция се нарича Google Drive и се очаква да се справя със същите проблеми, които вече опитват да решат онлайн услуги като Dropbox и SugarSync. Drive трябва да даде възможност на потребителите да създават файл на работния си плот, и след това да получат достъп до него от всички свои компютри и мобилни устройства. Когато даден файл, например презентация, се обработва на устройство, промените се записват и се разпространяват незабавно на всички други устройства.

Слуховете за новата услуга се появиха за първи път през февруари, когато Wall Street Journal съобщи, че Google ще въведе през следващите седмици или месеци „предимно безплатна онлайн услуга за съхранение“, наречена Drive. Блогът за технологии GigaOm писа по-късно, че Google Drive ще бъде представен през април. Ако се вземе предвид и най-новата информация, която излиза от концерна, то е много вероятно, тези слухове да излязат истина.

The Verge, блог, който се посвещава преди всичко на технологични джаджи, е успял да открие в Lucidchart, онлайн инструмент за създаване на диаграми, страница за интегриране на Google Drive. Тя разкрива, че външни разработчици ще могат да интегрират новата услуга в своите приложения и уеб страници. Ако например потребител пише даден документ с текстова програма на iPad, в бъдеще приложението може да съдържа опцията за директно качване на данните в персоналния акаунт в Google Drive.

Друг скрийншот, на който се натъква Venturebeat, показва, че услугата ще предоставя място за запаметяване от 5 гигабайта. Срещу заплащане потребителите може да добавят още място. При Google Docs 20 допълнителни гигабайта струват 5 долара на година, подобна структура на заплащане ще бъде въведена и за Google Drive. Dropbox например предлага безплатно 2 гигабайта пространство. Който обаче препоръча услугата на свои приятели, може да увеличи безплатно мястото си.

Съвместимост с Windows, Android и iOS

Други блогъри откриват още информация. Tech Crunch например намери десктоп приложение за Google Drive. А блогът The Next Web е разбрал от партньор на Google в разработването и пускането на Drive, че услугата ще бъде официално пусната в средата на следващата седмица и ще може да се ползва на устройства с Windows, Android и iOS.

Интернет сайтът drive.google.com вече е наличен, но там освен един файл robots.txt няма нищо интересно. Информация от там обаче намеква, че Google Drive ще може да се ползва и от потребители на Google Apps. 

Google Drive би могъл, след Google Plus, да стане следващият най-важен продукт за крайни потребители, който концернът представя през последните години. Според анализатори проектът има потенциала да се превърне в истински хит.

Най-голямото предимство на Google, освен широката клиентска база, е, че концернът лесно може да интегрира други популярни услуги в Google Drive и няма нужда от външни разработчици, които да правят връзките. Така например се очаква да бъде възможно приложения от Gmail да бъдат записвани директно на Google Drive, и така потребителят да има достъп до тях, дори ако е офлайн.

Възможна е и интеграция между Google Docs и Google Drive, при която всеки ще може онлайн да обработва документи, без да има нужда от допълнително приложение за синхронизиране. И тъй като Google Drive ще може да се ползва с вече налична регистрация за Google или Gmail, то потребителят няма да има нужда от нова парола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
fallback