fallback

Facebook излиза на борсата през май?

Според New York Times пазарната оценка на социалната мрежа може да достигне 104 млрд. долара

10:15 | 19.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Признаците, че първичното публично предлагане на Facebook ще се осъществи на 17-и май стават все повече. Сега датата е назована и от специализирания технологичен блог TechCrunch, който се позовава на запознати със случващото се източници. В по-ранна публикация на CNBC като възможна дата се цитираше и 24-и май.

Според американските медии обаче първичното публично предлагане може да се забави заради закупуването на услугата за снимки Instagram. Най-голямата социална мрежа в света купи компанията в началото на април за 1 млрд. долара (повече от 760 млн. евро). Сделката все още очаква зелена светлина от щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси.

В сряда се появиха и нови детайли за възможната оценка на Facebook. New York Times пише, че прогнозната стойност може да е 104 млрд. долара. Тази цифра е била обсъдена по време на преговорите за закупуване на Instagram.

Facebook е платил цената от 1 млрд. долара в брой и 30% до 70% в акции, пише вестникът. Това би означавало стойност от 40 долара на акция. На такава стойност се търгуват и акциите на Facebook извън борсата.

IPO-то на Facebook се очаква да стане най-голямото предлагане на технологична компания. С 850 милиона потребители платформата е най-голямата социална мрежа в света.

Компанията твърди, че през 2011 г. е отчела печалба в размер на 1 млрд. долара при приходи от 3,7 млрд. долара. Приходите Facebook генерира в по-голямата си част от продажбата на персонализирана реклама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
fallback