fallback

Apple и Samsung готови на извънсъдебно споразумение за патентите?

Ако не се стигне до споразумение, през юни в САЩ ще бъде даден старт на основния съдебен процес между двете компании

18:59 | 18.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатският окръжен съд в Северния район на Калифорния е насрочил конферентна връзка между Apple и Samsung. Под ръководството на съдия Джоузеф С. Сперо компаниите трябва да разрешат извънсъдебно своя спор за патенти, за да се избегне съдебен процес. Двете страни вече са се съгласили на посредническите разговори, пише патентният блог FOSS.

Apple и Samsung водят дела и контрадела един срещу друг в десет държави. Общо има повече от 20 заведени дела. В срок до 90 дни изпълнителният директор на Apple Тим Кук и изпълнителният директор на Samsung Сунг Чой трябва да се срещнат в Сан Франциско за разрешаване на конфликта.

Съгласието на главните изпълнителни директори със сроковете, определени от съдията по посредничество Луси Кох, е било обаче „полудоброволно", защото те са били принудени да сигнализират готовност да си сътрудничат. „Ако само едната фирма изпрати своя главен изпълнителен директор на преговорите, другата компания не би оставила особено добро впечатление."

Apple ще изпрати на преговорите освен Тим Кук също и главния си адвокат, пише Wall Street Journal и се позовава на изявление от концерна. Също така на посредническата конференция ще присъства и главният юридически съветник на Samsung.

Спорът между Apple и Samsung занимава не само правосъдието на САЩ, но и редица други съдилища в Германия, Холандия, Япония, Южна Корея, Франция, Италия и Австралия.

Apple обвини Samsung през април 2011 г. в дело, заведено в окръжен съд в Калифорния, за това, че таблетите и смартфоните на корейците са копия на iPhone и iPad. Samsung пък от своя страна твърди, че Apple незаконно използва негови мобилни телефонни патенти.

Ако директорите не успеят да достигнат до споразумение, през юни в САЩ ще бъде даден стартът на основния съдебен процес.

И в спора си за ползването на патенти за Java в мобилната операционна система Android, Oracle и Google многократно се опитваха да се разберат извън съда, но засега без успех. От 16-и април започна основното дело между двете компании в същия окръжен съд в Северния район на Калифорния (Сан Франциско), като се очаква да бъдат изслушани и шефовете Лари Елисън и Лари Пейдж.

Всичко за патентите войни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:07 | 14.09.22 г.
fallback