fallback

CNBC: Facebook ще дебютира на борсата на 17-и или 24-и май

Окончателната дата обаче ще зависи от доклада на SEC за придобиването на Instagram

00:37 | 11.04.12 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата в света социална мрежа Facebook ще направи своя борсов дебют на Nasdaq на 17-и май, като IPO-то може да бъде отложено с една седмица за 24-и май, предаде CNBC, цитирайки източник от американската комисия по ценни книжа и фондови борси (SEC).

Банкерите и мениджърите в момента държат IPO-то да се осъществи на 16-и или 17-и май, когато ще бъде определена цената за акция, а търговията да започне на следващата сутрин. Компанията ще започне да рекламира процеса на 7-и май при този сценарий, твърди още източникът на CNBC.

Окончателната дата обаче ще зависи от доклада на Комисията по ценните книжа и фондовите борси за наскоро обявеното за 1 млрд. долара придобиване на Instagram от страна на Facebook. Докато банкерите очакват от комисията да даде зелена светлина за сделката от края на април, непредвидени коментари или въпроси от регулаторните органи могат да забавят ценообразуването с около една седмица.

Ако това се случи в действителност, компанията ще прибегне до план Б, който ще има за цел да определи цена на сделката на 23-и или 24-и май и да започне търговия на следващия ден.

При всеки един от двата сценария Facebook ще проведе 10-дневно представяне на сделката пред инвеститори, известно като road show, което ще е насочено основно към местните инвеститори в центрове като Ню Йорк, Силициевата долина и Бостън, разказва източникът. Компанията обмисля срещи и с потенциални инвеститори в чужбина и Европа, но това пътуване ще бъде кратко (ако въобще се случи). Обикновено road show за големи IPO-та трае около 14 дни.

И докато потенциалните инвеститори, банкери и експерти от сектора очакват търсенето да бъде значително по-високо за предлагането на Facebook, някои от банкерите на компанията са изразили тревога заради съкратения маркетингов период.

Ако мениджърите не са в състояние да направят срещи с някои големи инвеститори, това може да доведе до напрежение сред някои от членовете на инвеститорската база на компанията, предупреждават те.

През миналата седмица стана ясно, че акциите на Facebook ще бъдат регистрирани за търговия на борсата Nasdaq. Тъй като таксите за листване на двете борси са до голяма степен стандартни за компании с милиардни приходи като Facebook, за много наблюдатели решението бе по-скоро въпрос на имидж.

Първичното публично предлагане ще се ръководи от Morgan Stanley, JPMorgan и Goldman Sachs, Bank of America, Barclays, Allen & Company, както и консорциум от приблизително 25 други банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 04.09.22 г.
fallback