fallback

Пазарната стойност на Apple стигна рекордните 600 млрд. долара

Със своята капитализация Apple влияе не само на фондовия пазар в САЩ, но и насочва общия тренд на печалби

21:07 | 10.04.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Слуховете стават все повече. Новият iPhone ще се появи през юни, или най-късно през октомври. Търсенето на продукти на Apple е толкова голямо, че вдига цената не само на акциите на компанията до нови рекорди, но движи и цялата щатска борса. 

Днес американският технологичен гигант Apple, който вече е най-скъпата компания в света, за първи път достигна рекордната пазарна стойност от 600 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Досега само една друга компания е достигала този праг – старият конкурент Microsoft. Компанията, която създаде Бил Гейтс, достига близка оценка за 13 търговски дни и в пиковия момент, на 30 декември 1999 година, пазарната ѝ стойност бе 619 млрд. долара.

Пазарната стойност на Apple достигна 500 млрд. долара на 28-и февруари. Това също е постижение, отчитано от едва пет компании в историята. Все пак обаче, като се отчете инфлацията, пазарната капитализация на основаната от Стив Джобс компания е под тази на Microsoft през 1999 година. Днес софтуерният гигант би струвал 846 млрд. долара.

Днес в сутрешната търговия акциите на Apple се котираха за 644 долара за акция, което е повишение с 1,2 на сто спрямо стойността при закриването на търговската сесия вчера.

Най-важният индекс на световните фондови пазари, американският S&P 500 се претегля от пазарната стойност на своите 500 компании. Apple, със своите 580 млрд. долара е ценен, колкото никоя друга компания. Акциите на Apple се отразяват на S&P в момента с 4,5%. За сравнение, най-големите високотехнологични компании Microsoft и IBM имат 1,9%, а конгломератът General Electric - 1,7%.

Със своята пазарна капитализация Apple влияе не само на цените на фондовия пазар в САЩ, но също така насочва и общата тенденция на печалби в Америка. Днес американският производител на алуминий Alcoa ще оповести данните си за новото тримесечие. Всички компании в S&P 500 заедно ще имат по прогнозите на анализаторите, цитирани от Bloomberg, нетна печалба от 224 млрд. долара. Това е с 10 млрд. долара или 4,5 процента повече от същия период на миналата година. Но според анализ на инвестиционната банка Barclays този ръст е резултат само от буйните печалби на Apple.

Те растат тримесечие след тримесечие с повече от 50% спрямо съответния период на предходната година. Анализаторите очакват, че концернът през тази година ще отчете нетна печалба от 41,5 млрд. долара - с 60% повече от 2011 г. Без този голям плюс при Apple печалбите на от 500-те най-големи американски корпорации биха отчели стагнация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:05 | 14.09.22 г.
fallback