fallback

Sharp с доста по-голяма загуба от очакваното

Лошите резултати се дължат преди всичко на слабия бизнес при телевизорите и спадащите продажби на соларни клетки

14:19 | 10.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Загубата на японския електронен концерн Sharp за току-що приключилата бизнес година е значително по-висока от очакваното. Според последните изчисления нетният резултат за изпадналия в криза производител ще бъде в размер на минус 380 млрд. йени (3,6 млрд. евро), заяви концернът във вторник и така потвърди публикация на икономическия всекидневник Nikkei.

Първоначално Sharp очакваше да отчете минимална печалба за приключващата на 31-и март финансова година в размер на 6 млрд. йени. През февруари обаче компанията обяви, че ще вероятно ще регистрира загуба, но в размер на около 290 млрд. йени – доста под обявената днес цифра.

Според анализатори виновни за лошите резултати са преди всичко слабият бизнес при телевизорите и спадащите продажби на соларни клетки. Силните продажби на конкурентите Apple и Samsung Electronics, както и силната йена, са друга причина за слабите резултати.

През февруари финансовата агенция Bloomberg предаде, че Sharp планира да намали двойно капацитета на най-голямата си фабрика за тв панели в Сакай. През април компанията намали капацитета на двете си фабрики за производство на LCD панели. Също през април доставчикът на Apple Foxconn се съгласи да вложи 133 млрд. йени в Sharp и неговото подразделение за дисплеи. Foxconn ще купи 9,9% от Sharp за 66,9 млрд. йени. С парите ще бъде подкрепен основният бизнес в областта на панелите за телевизори с течни кристали. Бизнесът с LCD е допринесъл значително за милиардните загуби, които Sharp ще отчете.  Тери Гу, председател на Foxconn, както и други инвестиционни компании, планират да купят 46,5% от Sharp Display Products Corp. за 66 млрд. йени. В рамките на споразумението Foxconn реши да купува от Sharp до 50% от големите LCD панели и LCD модули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
fallback