fallback

Работи се върху електронната връзка „машина-машина“

КРС ще промени структурата на номерационния план за телефоните, необходим за пренос на данни от мобилни телефони към тел. 112

17:35 | 05.04.12 г.

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) откри процедура за обществено обсъждане на проект, който ще въведе съответните регулации за ползване на телефонните номера при осъществяване на електронните съобщения, предаде БТА.

В последните години се наблюдава необходимостта от нови услуги, при които се използва комуникация „машина-машина“, при която става автоматична обмяна на данни между устройства или приложения почти без човешка намеса.

Пример за това са връзките между касовите апарати, при които информацията се подава дистанционно, измерителните уреди, които отчитат разхода на енергия от разстояние, автоматични толсистеми по пътищата, както и предстоящата за въвеждане услуга (еCall) за автоматично предаване на спешни повиквания от превозни средства към телефонен номер 112.

Основната цел на проекта на КРС е да се направят необходимите промени в националния номерационен план, които да осигурят достатъчен ресурс от номера за всички видове електронни съобщителни мрежи и услуги, тъй като съществуващият план има потенциал само до 2015 г.

Общият брой на географските кодове в България сега е 2085. Поради неравномерното разпределение на номерата по географски области съществуват региони, в които е възможно да не се осигури необходимият ресурс за ползване на номера от всички желаещи фирми, се посочва в проекта.

Въпреки че номерационният ресурс за мобилни мрежи и мрежи с негеографски номера е достатъчен за страната, след развитието на новите електронни услуги търсенето на номерационен ресурс ще се увеличи, предимно в обхватите за достъп до мобилни мрежи и мрежи с негеографски номера, което би предизвикало недостиг в тези обхвати, посочват от КРС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
fallback