fallback

ООН препоръчва широколентов интернет за борба срещу затоплянето

Интелигентното използване на информационните и комуникационни технологии би могло да осигури значително по-малко емисии на въглероден диоксид

13:35 | 05.04.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Интелигентното ползване на високите технологии може да спести до 2020 г. до 15% от глобалните емисии, или около 7,8 гигатона въглероден диоксид. До този извод стига комисията по широколентов достъп за цифрово развитие (Broadband Commission for Digital Development) към ООН в своя последен доклад. 

Така секторът на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) може да допринесе с до 87% за предотвратяване на глобалното затопляне с повече от два градуса по Целзий за същия период от време. Това имало смисъл и от икономическа гледна точка, защото в противен случай изменението на климата до 2030 г. би могло да струва около 171 млрд. долара годишно.

На своите 42 страници изследването дава и конкретни примери, макар и не всички да са актуални. Така например през 2009 г. Accenture и Vodafone са установили в свое проучване, че в пет индустриални сектора в Германия използването на ИКТ би могло да осигури до 25% по-малко емисии на въглероден диоксид. Секторите са логистика, транспорт, строителството, далекопроводите и дематериализация. Последният сектор е за практиката реалните дейности да се заместват от виртуални действия, например TelePresence вместо шофиране до работно място или пазаруване онлайн вместо пазаруване в супермаркета с автомобили.

Докладът идентифицира три ключови области, в които широколентовият достъп може да подпомогне борбата с изменението на климата: трансформацията (по-малко пътуване, недвижими имоти, повече облачни технологии и интелигентни мрежи), миграция на климата (повече енергийно ефективни ИКТ) и адаптация на климата (промяна на процесите за компенсиране на възникналите последици от изменението на климата). Документът призовава „да се елиминират бариерите за ниски емисии на бедна на въглероден диоксид технология и да се насърчат частните инвестиции в сектора за широколентов достъп".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
fallback