fallback

Windows XP запазва лидерската позиция на пазара на операционни системи

Най-късно след две години тя ще бъде изместена, след като Microsoft прекрати разширената поддръжка за XP

10:42 | 03.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Над десетгодишната операционна система на Microsoft - Windows XP, все още е най-разпространената система за настолни машини, показват актуалните данни на Net Applications. С пазарен дял от 46,86% през март тя дори засилва позициите си с 1,47 пункта спрямо предходния месец. Същевременно Windows 7 губи леко позиции и спада от 38,12% през февруари на 37,54% сега.

В дългосрочен план обаче пазарният дял на Windows XP все пак пада, докато този на Windows 7 се покачва. Случайни големи различия в стойностите като тези от миналия месец обаче показват, че XP вероятно ще се задържи за известно време в горната част на пазара, докато накрая окончателно губи позиции за сметка на Windows 7.

Въпреки усилията на Microsoft да накара частните и бизнес клиентите си да преминат към по-новата операционна система, XP се „държи твърдоглаво“. За много домашни потребители тя е позната среда, която предлага всичко, от което се нуждаят. И въпреки че все повече компании преминават бавно към Windows 7, много от тях все още разчитат на XP като стандартна операционна система.

Това вероятно ще се промени след не по-късно от две години, когато Microsoft прекрати разширената поддръжка за XP. Тогава потребителите няма да получават пачове за сигурност, корекции на грешки и други актуализации. Поради това се очаква, че хакерите все повече ще се концентрират върху атаки на инсталации на ХР.

До тогава Windows 8  вероятно ще избута допълнително по-старата операционна система от пазара. Бета версията, наречена  Consumer Preview, е налична от 29-и февруари. На първия ден бяха изтеглени над милион копия. През март по данни на Net Applications новата операционна система има пазарен дял от 0,11%. Developer Preview пък записава през февруари пазарен дял от 0,03 на сто. Release Candidate според слуховете ще се появи в началото на юни, а финалната версия ще бъде налична през октомври, три години след Windows 7.

Пазарният дял на Windows Vista пада през март 2012 под 8%. Със 7,65% той е на трето място пред Max OS X 10.6 Snow Leopard (2,79%). Последната скоро ще бъде надмината от наследника си Max OS X 10.7 Lion, който през миналия месец има 2,59% пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 02.09.22 г.
fallback