fallback

Facebook планира IPO през май, спира търговията с акции на вторичните пазари?

Точната дата зависи от утвърждаването на проспекта на социалната мрежа от американската Комисия за ценните книжа и борсите, пише Ройтерс

10:26 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Социалната мрежа Facebook спира търговията със своите акции на вторичните пазари от началото на следващата седмица, тъй като се подготвя за провеждане на първично публично предлагане през май, съобщи за Ройтерс анонимен източник, запознат с процесите в компанията.

Напоследък Facebook моли фирмите, които уреждат сделки с акциите на частната компания, да спрат да го правят. Тези действия се предприемат с идеята да се понижи колебанието в стойността им, което би усложнило нещата при определяне на цената им при първичното публично предлагане, съобщи друг анонимен източник.

Социалната мрежа планира да набере 5 млрд. долара от своето IPO, което би ѝ отредило пазарна капитализация от 100 млрд. долара. Ако това се случи, то ще бъде най-силното първично публично предлагане в историята на Силициевата долина.

Кога точно през май ще бъде насрочено публичното предлагане зависи от американската Комисия за ценните книжа и борсите, която трябва да потвърди проспекта на Facebook, отбелязва първият източник. Социалната мрежа коригира три пъти своя проспект след подаването на документите в началото на февруари.

Говорител на Facebook е отказал да коментира получената информация от Ройтерс. Компанията вече обяви, че би желала да получи борсов код FB, но тепърва трябва да обяви на коя борса ще се търгуват акциите ѝ.

С над 845 млн. потребители, Facebook е най-голямата социална мрежа в света и предизвиква утвърдени компании като  Google и Yahoo в конкуренцията за задържане на потребителите онлайн и за средствата, отпускани за реклама.

Докато тя се подготвя за първичното си публично предлагане, част от инвеститорите изказаха опасенията си относно структурата на капитала, разделен в два типа акции, което би осигурило на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг контрол върху 56,9% от акциите с право на глас сред провеждането на първичното публично предлагане.

На проведена наскоро среща с финансови анализатори и инвеститори, мениджъри във Facebook предположиха, че Зукърбърг няма да се занимава особено с това какво се случва на Уолстрийт.

Въпреки критиките търсенето на ценните книжа на социалната мрежа е високо от години, като търговията с акциите им е активна на вторичните пазари за ценни книжа на непублични компании.

В сряда компанията SharesPost Financial, която подпомага търговията с акции на такива компании, обяви, че ще прекрати помощта си за транзакции с ценните книжа на Facebook в края на сесията в петък, „за да улесни плавното преминаване на компанията на публичните пазари“. От конкурентите им от SecondMarket отказаха коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 06.09.22 г.
fallback