fallback

И LG ще доставя ретина дисплеи за Apple

Според NPD DisplaySearch трети производител на дисплеите може да бъде и Sharp

15:04 | 15.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

LG Display е започнала производството на 9,7-инчови екрани с резолюция 2048 на 1536 пиксела за новия iPad. По този начин южнокорейският концерн Samsung вече не е единственият доставчик на този важен компонент, казва анализаторът Ричард Шим от NPD DisplaySearch пред News.com.

„LG Display се квалифицираха за доставките. През март компанията ще достави няколкостотин хиляди броя. Това е типичната стратегия на щатския концерн. Първо доставят стотици хиляди, след това – няколко милиона. А в момента Apple се нуждае от големи количества".

Недостиг на трудните за произвеждане дисплеи би означавал, че Apple няма да може да задоволи търсенето. Ретината дисплеят побира четири пъти повече пиксели от iPad и iPad 2 на съразмерима по големина площ. Подобна резолюция може да се намери в 24-инчов размер.

И Apple вече намекна, че подобни дисплеи не са лесни за произвеждане. Заради гъстотата "сигналите могат да бъдат объркани, цветовете – заменени, а снимките – да са неясни. За да се реши този проблем трябваше да повдигнем пикселите на собствено равнище и да ги разделим така от сигналите". За да се запази светлината, се внедряват двойно повече LED, отколкото при iPad 2.

Според Шим има възможност и за трети производител на дисплеи – Sharp. Неговият статут обаче още не е изяснен, въпреки че фабриката "Gen 8" би могла лесно да стартира с производството.

Анализ на IHS iSuppli се припокрива с анализа на Шим. Според анализаторската компания три производителя на дисплеи ще се опитат да задоволят търсенето. По всичко изглежда обаче, че най-голямата част ще се прави от Samsung.

Tаблетът ще бъде пуснат в продажба в 8 часа сутринта местно време в петък, 16 март, в девет държави, сред които и САЩ. Най-ниската цена, на която новото устройство ще се предлага в щатите, е 499 долара.

Седмица по-късно - на 23 март - новият iPad вече ще може бъде купен в още 25 страни, сред които и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
fallback