fallback

Енциклопедия Британика слиза от печат

След 244 години на хартия информационната библия става дигитална

10:24 | 14.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Прочутата поредица Енциклопедия Британика слиза от печат, за да премине в света на новите технологии, пише ВВС. Занапред информационната библия ще бъде дигитална, като тежките томове ще бъдат заменени от приложения за компютри и телефони.

Промяната е продиктувана от нарастващата конкуренция, пред която е изправена Енциклопедия Британика, в лицето на различни онлайн каталози като Wikipedia например.

Причина за решението е и начинът, по който се е изменило търсенето през последните години. Някога продавана от врата на врата, днес енциклопедията генерира 85% от приходите си чрез продажби по интернет.

„През последните няколко години продажбите на печатни енциклопедии не вървят добре“, посочва Жорж Кауз, президент на Encyclopaedia Britannica. “Знаехме, че този момент ще настъпи“, заявява той.

Преминаването на енциклопедията с 244-годишна история към дигиталните технологии е поредният знак, че печатната индустрия изпитва затруднения и търси спасение в глобалната мрежа.

То обаче е и признание към възможностите на съвременните технологии, тъй като онлайн енциклопедиите могат да бъдат обновявани по всяко време. Нещата с печатните издания не стоят по този начин и „в момента, когато е отпечатана, енциклопедията вече е остаряла“, посочва Кауз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 01.09.22 г.
fallback