fallback

Samsung съди Apple за три нарушени патента при iPhone 4S и iPad 2

Жалбата сложи край на надеждите за лицензионни споразумения с Motorola и Samsung

18:19 | 07.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Южнокорейският технологичен концерн Samsung подаде нов съдебен иск срещу конкурента си Apple в своята родина. Според Ройтерс делото е заведено вчера срещу Apple в съда в Сеул заради три нарушени патента в iPhone 4S и iPad 2.

Според корейския производител смартфонът iPhone 4S и таблетът iPad 2 нарушават три негови патента, които са свързани с представянето на информация, с потребителския интерфейс и с кратките текстови съобщения. Таблетите на Apple държат 70-80% от пазара на тези устройства в Южна Корея.

Korea Times цитира и мениджърът на Samsung Шин Жонг Кюн: „няма да има компромис с Apple“.

Кюн се позовава на информация на Dow Jones Newswires, според която Apple е предложил на Samsung и на Motorola лицензионно споразумение

Според агенцията Apple иска да получава между 5 и 15 долара на устройство, без при това да има планове за засилено лицензиране на технологии. Сумата се равнява на 1% до 2,5% от нетната цена на устройствата. Преди време Motorola бе критикувана заради искането си да получава 2,25% от нетната цена на устройствата на Apple заради използването на нейни патентни. Подобно споразумение би прекратило навалицата от патентни процеси. Говорителка на Motorola заяви, че компанията принципно е готова на преговори за лицензи.

Apple и Samsung водят над 30 съдебни спора в 10 различни страни. Дори днешната новина, че Apple търси разрешение на споровете в дългосрочен план с отдаване на лиценз за патентите си, изглежда също няма да накара компаниите да се помирят, пише още Ройтерс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 06.09.22 г.
fallback