fallback

Мобилни оператори отказват да прекратяват автоматично подновени договори

Търговците тълкуват разпоредбите в закона за електронните съобщения, от КРС излязоха със становище в полза на потребителите

20:35 | 06.03.12 г. 7

Мобилни оператори отказват да прекратят без неустойка автоматично подновени договори въпреки промените в закона за електронните съобщения, които влязоха в сила в края на миналата година, съобщи bTV.

Поправките предвиждат автоматично подновените от операторите договори да се прекратяват с едномесечно предизвестие.

Ако след изтичане на срока на договора потребителят не се е съгласил писмено да го продължи, то тогава документът се счита за безсрочен и може да бъде прекратен само срещу едномесечно предизвестие без да се дължат неустойки.

Мобилни оператори у нас обаче твърдят, че за завареното положение това правило не важи. Според тълкуванията на търговците договори, подновени автоматично преди 29 декември, откогато законът влезе в сила, могат да се прекратят без плащане на неустойки месец преди изтичането им.

От Комисията за регулиране на съобщенията обаче са категорични, че правилото за прекратяването важи за всички сключени с операторите договори.

Само за първите два месеца на годината в регулаторния орган са постъпили над 70 жалби заради казуси с автоматично подновени договори.

Очаква се до месец-два да излязат първите санкции за мобилни оператори по казуса.

Още новини от България четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:08 | 12.09.22 г.
fallback