fallback

От септември 2013 г. България преминава изцяло към цифрова телевизия

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на дигитална ефирна телевизия

15:53 | 06.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

1-и септември 2013 г. е крайната дата за изключване на наземното аналогово телевизионно радиоразпръскване и преминаване изцяло към цифрова телевизия в България. 

Това поне предвижда проектът на план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България, изработен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, съобщиха от ведомството. Проектът включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T). Предишните срокове бяха да преминем изцяло към цифрова телевизия до края на тази година.

Предвижда се към 1 март 2013 г. (началото на периода на едновременното излъчване на аналогови и цифрови ефирни програми), да бъде осигурено покритие на 95% от населението за търговската и обществената мрежа. Другата търговска мрежа трябва да обхване най-малко 85% от домакинствата към 1 септември 2013 г. (датата на изключване на аналоговия сигнал). Оставащото процентно покритие може да бъде постигнато чрез друга технологична платформа.

Програмите, излъчвани от предаватели за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, трябва да са безплатни. В случай, че има кодирани предавания, то техният брой ще е ограничен. 

Преходът ще осигури свободен достъп до цифровите версии на обществените и търговски доставчици на аудиовизуални медийни услуги. По този начин ще се стимулира развитието на конкуренцията на пазара на цифрово телевизионно радиоразпръскване, като се отчита принципа за технологична неутралност.

В Закона за държавния бюджет за 2012 г. са осигурени до 17,5 млн. лв. за крайни декодиращи устройства за приемане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване и за провеждане на информационна кампания.

Държавата ще поеме голяма част от цената на декодерите, необходими за приемане на цифрова ефирна телевизия, посочват от министерството. Предоставянето на декодиращи устройства ще се извършва по аналогия с правата за енергийни помощи.

Главна цел при въвеждането на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване е ефективното използване на радиочестотния спектър, осигуряване на по-добро качество и програмно разнообразие, както и предоставяне на допълнителни услуги за потребителите, посочват от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

От ведомството съобщават още, че се създава Управителен комитет по цифровата телевизия, включващ всички заинтересовани страни – министерството, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), Съвета за електронни медии, Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), обществените радио- и телевизионни оператори и предприятията, които изграждат мрежите за осъществяване на наземно цифрово радиоразпръскване. Новата структура ще определя периода и графика за изключване на аналоговите предаватели, ще обсъжда информация за възникнали смущения при аналоговото и цифровото излъчване, и други.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 12.09.22 г.
fallback