fallback

Масови съкращения в интернет концерна Yahoo?

Според All Things Digital няколко хиляди служители на компанията са заплашени от уволнения

19:00 | 05.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Служителите на изпитващия трудности щатски интернет концерн Yahoo трябва да се страхуват за работните си места. Ако информацията на обикновено добре информирания американски технологичен блог All Things Digital се окаже вярна, новият главен изпълнителен директор Скот Томпсън подготвя масивно преструктуриране, включително и съкращения на „вероятно хиляди“ работни места.

Няколко източника вътре и извън групата са потвърдили плановете, твърди All Things Digital.  Мерките могат да бъдат обявени по-късно този месец, твърди блогът. Самата компания обяви, че все още не са взети никакви решения.

Към януари Yahoo имаше 14 100 служители на пълен работен ден. Те трябва да се справят с конкуренцията на гиганта в интернет търсенето Google и социалната мрежа Facebook, които успяват да се докопат до все по-голям дял от доходоносния пазар на онлайн реклама.

Ветеранът в интернет търсенето Yahoo дълго време търси лекарство за загубата на влиянието си за пазара. От началото на годината начело на концерна е привлеченият от дъщерното дружество на  Ebay – PayPal, Скот Томпсън, който работи по преустройството на компанията.

Един от първите ходове на Томпсън бе да заплаши устремилия се към борсата свой амбициозен съперник Facebook с патентно дело - с надеждата, че Facebook ще сключи скъпо лицензионно споразумение.  Financial Times напомня, че Yahoo отправи заплахи за патентни искове и преди първичното публично предлагане на Google през 2004 г. Тогава Google „изкупи греха“ си с помощта на  2,7 млн. акции. Продължителни съдебни спорове за патенти обаче ще бъдат основна пречка за Facebook по пътя към фондовия пазар

Наистина много пари може да влязат в касата на Yahoo от продажба на участията в Китай и Япония. Там обаче засега няма напредък в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:27 | 13.09.22 г.
fallback