fallback

Ройтерс: Facebook търси нова кредитна линия

Със средствата компанията ще посрещне данъчните разходи, които се очаква да възникнат във връзка с издаването на акции на служителите

11:08 | 02.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Facebook се опитва да завиши разширяването на кредитната си линия, са заявили информирани източници за Ройтерс.

Операторът на най-голямата социална мрежа в света ще се опита по този начин да се застрахова заради по-високите данъчни разходи, които компанията ще направи заради издаването на акции на сътрудниците си, е разбрала агенцията от двама информирани източници.

За каква сума ще бъде кредитната линия засега не е ясно. Това зависи и от курса, по който по съответното време ще се търгуват акциите. Сумата може да е милиардна, твърди още Ройтерс. 

Facebook обеща на служителите си, че ще покрие данъците, които ще трябва да бъдат платени при издаването на акции с ограничени права за служителите си, ако те не продадат акциите си в следващите шест месеца. Компанията вече обяви, че ще излезе на борсата, като засега няма точна дата, но според запознати дебютът ще е през май.

Още в борсовия си проспект Facebook отбеляза разходите за данъчните плащания и не изключи като възможност ползването на кредитна линия.

„Всички тези данъчни задължения са създадени и компанията има нужда от пари, за да се погрижи за тях. Такова нещо се случва през цялото време, но в този случай ще бъде значително", каза Майкъл Moe от GSV Capital, която притежава акции във Facebook. "Има смисъл да имаш пари в брой, с които да се погрижиш навреме за тези разходи. Това би било мотиватор за по-големия кредит", казва още анализаторът.

„Покриването на данъчните разходи за т. нар. RSU (restricted stock units) е необичайно и оставя на работодателя "много скъпо задължение", което би могло да се увеличи, ако акциите на Facebook скочат нагоре“, казва Барт Грийнбърг, партньор в адвокатската кантора Haynes and Boone LLP, която съветва стартиращи технологични компании.

„Това може да създаде такова голямо кешово задължение, които да изяде по-голямата част от заделените средства. Такива е можело да са заделени първоначално за възможни придобивания или оборотен капитал", добавя Грийнбърг.

През февруари 2011 Facebook сключи договор за кредитна линия от 1,5 млрд. долара с филиали на Morgan Stanley, JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Merrill Lynch и Barclays Capital, които са водещите оператори на IPO-то на компанията. През септември 2011 г., заемът бе увеличен до 2,5 млрд. долара.

„Златното правило на финансите е да получавате парите, когато можете, а не, когато имате нужда от тях", казва още Мое, който е съосновател на инвестиционната банка ThinkEquity. "Ако създадете максимална гъвкавост, това ще ви позволи ефективно да използвате капитала, но също и да бъдете предприемчив, когато това е уместно".

И други технологични компании, които наскоро станаха публични, ползваха подобни кредитни линии. Последният пример е гигантът в областта на игри за социални мрежи Zynga, която сключи договор за кредит от 1 млрд. долара с някои от операторите на IPO-то си, което страна факт в края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
fallback