fallback

Срив в печалбата на Hewlett-Packard

Приходите спадат със 7%, печалбата – с цели 44%, а прогнозите не са по-добри

13:10 | 23.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Американският производител на компютри Hewlett-Packard очевидно още не е стигнал дъното. Това признава и изпълнителният директор Мег Уитман. Спадащ бизнес характеризира почти всички поделения на концерна. Едва към края на годината Уитман очаква стабилизиране на приходите, преди през 2013 г. компанията да поеме отново нагоре. Големите й надежди са край на кризата за твърди дискове и новата операционна система Windows 8 на Microsoft. А дотогава концернът ще трябва да намали още разходите си.

В никакъв случай представянето на резултатите не беше лесно, пише Ройтерс. В разговора с анализаторите предишният директор на Ebay и настоящ шеф на технологичния концерн от Пало Алто трябваше да се признае за отговорна за наистина слабо тримесечие. От почти шест месеца тя оглавява компанията, но резултатите не се подобряват. Приходите в първото тримесечие, през което тя управлява сама (до края на януари 2012) са спаднали по-силно от очакванията - със 7% до 30 млрд. долара. Нетната печалба според американските счетоводни правила GAAP се е сринала с 44% на годишна база до 1,5 млрд. долара.

Текущото тримесечие не обещава подобрение. Печалбата за акция се очаква да е между 88 до 91 цента, докато анализаторите очакваха 95 цента. Преди ден и конкурентът Dell представи слаби резултати и срив на приходите от 18%, като предупреди за слабо следващо тримесечие. Но при HP спадът е още по-висок.

Защото „концернът е подпален от всички краища“. PC бизнесът отчита 15% спад на приходите, бизнесът с частни клиенти – 25%. Все повече клиенти предпочитат смартфони и таблети. В тази област обаче, след проваленото приключение с операционната система  WebOS, HP няма какво да предложи.

Все пак част от загубата може да се обясни и с проблеми с доставките. Предлагането на твърди дискове за PC и сървъри след наводненията в Тайланд, която е главен техен производител, е с „почти 30% под търсенето“, казва Уитман. Почти половината от спада на приходите главният изпълнителен директор обяснява с това обстоятелство. В крайна сметка никой не може да продава компютри и сървъри без твърди дискове. Особено големите и бързи твърди дискове за по-скъпите компютърни системи са били дефицитна стока, както вече установи и Dell.

Спасението може да дойде от Редмънд. „Колкото по-добър става Windows 8, толкова по-добре ще бъде и за нас“, обобщава Уитман надеждите си към новата операционна система в Microsoft. Тя се очаква да излезе през лятото и да подслади предколедните продажби в бранша. Същевременно през втората половина на годината се очаква облекчаване на пазара на твърди дискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
fallback