fallback

Бивш топ мениджър на Olympus е арестуван

Следователи са арестували екс-председателя на борда на директорите Цуйоши Кукикава и още шестима мениджъри

10:22 | 16.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият председател на борда на директорите на Olympus Цуйоши Кукикава. Снимка: Ройтерс

Бившият председател на борда на директорите  на Olympus Цуйоши Кукикава и шест други лица са били арестувани във връзка с милиардната счетоводна измама в японския производител на камери, съобщават японските медии в четвъртък, позовавайки се на прокуратурата. За 70-годишния дългогодишен „патриарх“ на компанията Кукикава се предполага, че е бил ръководител на счетоводната измама. 

В Olympus в продължение на дълги години за били прикривани загуби за над 134,8 млрд. йени (1,38 млрд. евро) с помощта на надути сделки за поглъщане. През септември тогавашният изпълнителен директор на концерна Майкъл Уудфорд разкри, че компанията е платила огромни суми за консултантски услуги, които никога не са били обявени. Освен това Olympus е плащала на малки японски фирми, които да прикриват загуби още от 90-те години на миналия век. По-късно Уудфорд беше уволнен и в момента води съдебно дело срещу корпорацията.

Освен Кикукава, който съвсем доскоро бе председател на Съвета на директорите, са били арестувани и заместник-председателят Хисаши Мори и счетоводителят Хидео Ямада. Останалите четири задържани в ареста са бивши служители на компания за търговия с ценни книжа, за които се предполага, че са консултирали Olympus при счетоводните измами. 

В много редки случаи подобни престъпления в Япония са били наказвани със затвор, отбелязват медиите. Случаят с Olympus обаче намери широк международен отзвук. Предполага се освен това, че и регулаторните органи в САЩ и Великобритания също могат да започнат разследване на дейността на концерна.

Компанията съди общо 18 бивши и настоящи мениджъри и одитори, включително главен управляващият в момента Шуичи Такаяма, за нанесени вреди от измама. На 20-и април компанията планира да проведе специална среща на акционерите. Очаква се да бъде избрано ново ръководство на концерна, което също така ще трябва да решава и за бъдещ алианс със Sony.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
fallback