fallback

Акциите на Apple минаха границата от 500 долара

Книжата на компанията с най-голяма пазарна капитализация в САЩ са поскъпнали с 25% за последната година

18:43 | 13.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател

За първи път в корпоративната история на Apple цената на акциите на компанията мина границата от 500 долара. Ръстът не се повлия дори от новините от Китай, според които властите са започнали да снемат от продажба таблета iPad в някои провинции.

Днес още с началото на търговията акциите минаха границата от 500 долара и в някои моменти дори се търгуваха по 503 долара. В петък книжата приключиха сесията на цена от 498 долара.

По този начин само за една година акциите са поскъпнали с 25%, пише The Wall Street Journal. Само книжата на Google и Priceline струват повече - съответно 612,23 и 549,55 долара. Apple, с пазарна капитализация от 460 млрд. долара е и най-скъпата компания по пазарна капитализация, след като през миналата година измести Exxon Mobile от първото място, която е с капитализация от 402 млрд. долара.

И новината за възможна забрана на продажбите на iPad в Китай не успя да спре еуфорията на инвеститорите. „Всички продукти iPad на Apple в големите търговски молове и супермаркети в квартала Синхуа в Шъдзяджуан са били конфускувани“, заявява днес един от  следователите.

Акцията в квартала е започнала още в четвъртък след оплакването на Shenzhen Proview, която настоява за подобни мерки и в повече от 20 други китайски града.

„Не може да бъдат купени или поръчани“, заявява и търговец от супермаркета Taihe в Синхуа за dpa. Според статия на местния вестник Hebei Qingnianbao в квартала са били конфискувани поне 45 устройства iPad, а акцията ще продължи и през следващите дни.

Американската компания изпитва трудности в Китай. Имитации на нейните продукти са много популярни тук, а през миналата година бяха открити дори фалшификати на известните магазини на Apple. Докато Apple със своя iPhone е един от многото производители на пазара на смартфони, iPad все още държи най-големия пазарен дял на пазара на таблети. Въпреки това пазарът за мобилни устройства е силно конкурентен, както се вижда от многобройните патентните претенции на производителите през последните месеци.

Също днес Apple обяви, че след серия от критики през последните седмици по повод условията на труд в заводите на китайската компания Foxconn, организацията Fair Labor Association ще започне специални проверки на доставчиците на компанията. Проверките ще включат и заводите на Foxconn в Шенжен и Ченгду в Китай. Инспекциите са стартирали тази сутрин, като делегацията на FLA се води от президента на асоциацията Аурет ван Хеерден. Като част от проверките ще бъдат интервюирани хиляди служители относно условията на работа и живот и ще се обърне внимание на здравеопазването, компенсациите, работните часове и връзката с управата на заводите.

„Разследването, което се провежда в момента, е единствено по рода си в сектора на електрониката по мащаб и обхват", твърди главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук. Foxconn произвежда и за други производители като Hewlett-Packard и Sony и често е критикувана заради лошите условия на труд.

В последствие ще бъдат проверени също и производствените зали, спалните помещения и другите обслужващи звена и ще бъдат разгледани документите, свързани с процедурите при наемането на работа. По-късно тази пролет подобни проверки ще бъдат проведени в заводите на Quanta и Pegatron, с което оценката на FLA ще покрие производствените звена, в които се асемблират над 90% от продуктите на Apple.

През януари Apple стана първият технологичен концерн, който членува във FLA, и публикува списък с поддоставчиците си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:21 | 04.09.22 г.
fallback