fallback

Въпрос за 100 млрд. долара

Колко струва Facebook? От отговора на този въпрос може да зависят ръстът и продажбите на интернет бранша като цяло

12:50 | 08.02.12 г. 9
Автор - снимка
Създател

Докато инвеститорите се взират дълбоко в проспекта на Facebook, вече циркулират редица възможни оценки за компанията. Между 50 и 125 млрд. долара – това е възможният диапазон.

Ще отнеме месеци, докато пазарът намери справедливата стойност на акциите. Но и днешните дискусии за оценката на интернет стартъпа показват, че два въпроса ще са от решаващо значение – колко бързо компанията ще порасне? И дали ще успее с рекламата да постигне толкова високи приходи, колкото са плановете на Зукърбърг и Сие, пише в свой анализ за Wall Street Journal Рандъл Смит.

Самооценката на социалната мрежа

Самият Facebook се самооценява доста консервативно. Акциите на служителите на компанията се оценяват засега само на 30 долара. Екстраполирано това ще означава пазарна капитализация от 74 млрд. долара. Данните обаче са от момент, в който фондовият пазар бе отслабен и дори някои акции на интернет компании бяха поставени под натиск.

Оттогава цените на акциите на Facebook на частните търговски платформи като Sharespost или Second Market се покачиха до 32 - 33 долара, което прави оценка от 81 млрд. долара. Това отговаря на пазарна капитализация в долната граница на възможните цени  при борсов дебют. Според запознати с плановете на социалната мрежа горната граница е 100 млрд. долара.

Дали тази оценка ще бъде постигната, зависи преди всичко от бъдещото развитие на Facebook. Като цяло ръст от 50% нагоре на годишна база на дадена компания се счита за бързо развитие. Приходите на Facebook за 2011 г. скочиха с 88%, нетната печалба – с 65%. Въпреки високите цифри обаче в миналото Facebook успя да реализира и по-висок ръст – между 2009 и 2010 г. компанията отчете ръст от 154% спрямо 88% за миналата година.

Анализаторът от IPOdesktop.com Франсис Гейкинс смята, че Facebook не може да струва повече от 50 млрд. долара. Това би било 50 пъти над печалбата от последната година и с това ще постигне съотношение P/E, коeто ще е три пъти по-високo от това на общия пазар. Печалбата на Google надхвърля тази на Facebook десетократно. Въпреки това Google има пазарна тежест от едва 190 млрд. долара, аргументира се анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
fallback