fallback

75% от мобилните приходи отиват при Apple

Резултатите показват огромния марж на печалба, като ключовата дума очевидно не е цената, а свързаната с продукта емоция, пише блогът AppleRadar

13:09 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

На Apple се падат 75% от всички приходи в мобилната индустрия, показват данни от актуално проучване на компанията Asymco сред големите производители на телефони.

В количествено изражение обаче iPhone заема само 9% от пазара на телефони през четвъртото тримесечие на миналата година. Така резултатите показват огромния марж на печалба, който компанията от Купертино калкулира в цената си, пише блогът AppleRadar.

На второ място след Apple се намира Samsung, която държи 16% от приходите на мобилния пазар. Въпреки че държи толкова малка част от пазара, корейският концерн продава двойно повече устройства от Apple. В своеобразната класация на Asymco следват RIM (3,7%) и HTC (3%).

Любопитен факт е също така, че финландският производител Nokia е лидер по брой продадени мобилни устройства с дял от 26,6% от пазара, но въпреки това на него се падат едва 1,8% от всички мобилни приходи.

Проучването не включва продажбите на LG, Motorola и Sony Ericsson, които според Asymco са незначителни в последните тримесечия. Извадени са и китайските производители ZTE и Huawei.

Тези данни за пореден път доказват, че продуктите на Apple се предлагат на много по-високи цени в сравнение с конкурентите си, като в този случай това представя и специалния статут на компанията от Купертино на пазара. Нищо ново, ако се ограничаваме до тълкуването на тази проста информация. Но сравнението с другите споменати доставчици показва също, че дивидентът намалява с увеличаване на броя продадени мобилни телефони. Ключовата дума днес очевидно не е цената, а свързаната с продукта емоция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
fallback