fallback

Anonymous публикуваха разговор на ФБР за действия срещу хакери

ОТ ФБР твърдят, че няма проникване в системата за сигурност и разговорът не съдържа класифицирана информация

11:33 | 04.02.12 г. 1

Снимка: Ройтерс

Хакерската група Anonymous публикува поверителен конферентен разговор между агенти от американското Федерално бюро за разследване и лондонски детективи, в който представителите на правораздавателните органи обсъждат акция, която предприемат срещу хакери, съобщи Ройтерс.

От британската полиция съобщиха, че разследват съобщения за незаконно записан разговор, а от ФБР обявиха, че по инцидента е започнало наказателно издирване.

Anonymous публикуваха и електронно писмо , приканващо участниците към разговора, в което агент на ФБР посочва, че разследвания свързани с хакерските групи  Anonymous, LulzSec, Antisec и свързаните с тях или отцепилите се от тях групи ще бъдат обсъдени по време на разговора.

В продължилия 16 минути разговор британски детектив обсъжда предполагаем 15-годишен хакер, който участниците описват като „доста видиотен“ и който действа, за да привлече вниманието. Детективът казва на американския си събеседник, че са оплескали нещата в миналия случай, когато са му благодарила за помощта му.

Двамата обсъждат и достойнствата на британския град Шефийлд, където трябва да се проведе конференция по компютърна сигурност.

Споменават се и британците Райън Клиърли и Джейк Дейвис, които бяха обвинени в хакерски действия. Имената на други вероятни хакери са заглушени в разогвора.

„Информацията, получена в разговора, е предназначена само за правоприлагащите органи. Тя е придобита незаконно и наказателното издирване на ФБР вече се провежда“, заяви Питър Доналд, говорител на ФБР.

Според представител на институцията в системите ѝ не е прониквано, а обсъждането не съдържа класифицирана информация.

„Разбрахме за видеоматериал, което е свързано с конферентен разговор на ФБР, включващ представител на централното полицейски подразделение за електронна престъпност. Случаят се разследва от ФБР. До момента не са регистрирани оперативни рискове за Лондонската градска полиция, но ние продължаваме да извършваме пълна оценка по случая“, посочиха от лондонската полиция.

В електронното писмо, публикувано от хакерската групировка, се иска всички участници в конферентния разговор да използват уникален код, за да се включат.

Но според източник, пожелал анонимност, не всички са го направили. Той добави, че ако хакер се е включил в разговора благодарение на уникалния код на някой от участниците в него, той е щял да бъде засечен от организаторите, когато същият участник пожелае да се включи.

Anonymous и LulzSec проведоха няколко сериозни хакерски акции срещу компании и институции в целия свят, включително срещу американското Централно разузнавателно управление, британската Агенция срещу мащабната организирана престъпност, японската компания Sony Corp и уебсайтове на мексиканското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
fallback