fallback

Apple няма да може да продава определени модели iPhone и iPad онлайн

Това е поредна победа за Motorola в патентния спор пред съда в Манхайм

15:25 | 03.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

Германските клиенти на Apple няма да могат да си купят iPad онлайн. Снимка: Ройтерс

В патентната война с Motorola американският технологичен концерн Apple трябваше да преглътне горчиво поражение. След решение на окръжния съд в Манхайм щатският концерн премахна в петък по-старите си модели iPhone - 3G, 3G UMTS и 4, както и всички модели на IPAD от германските онлайн магазин. Настоящият модел на iPhone - 4S, засега не е засегнат от съдебното решение.

Motorola обвини Apple, че нарушава по-ранен патент на мобилен телефон. Apple обяви, че ще предприеме действия срещу решението на Окръжния съд. Заповедта на съда е насочена срещу продажбите на дружеството Apple International в Ирландия, което управлява онлайн магазина на Apple в Европа. 

Това е вторият успех за Motorola в Манхайм. През декември пионерът в безжичната телефония получи от окръжния съд решение, с което може да спре продажбата на iPhone и iPad в Германия. Motorola има патент за технология в областта (европейски патентен номер 1010336 B1), която се отнася до основите на стандарта за безжични данни - GPRS.

„Дори ако някои модели iPad и iPhone в момента не са налични в нашия онлайн магазин в Германия, клиентите не би трябвало да имат никакъв проблем за намирането на тези устройства в нашите магазини или от оторизираните дилъри", казва говорител на Apple, цитиран от DPA. Apple ще обжалва решението, защото Motorola многократно е отказала да лицензира проблемния патент при приемливи условия. Apple е на мнение, че Motorola законово е задължена да предоставя използването на патента на конкурентите си при честни условия.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 11.09.22 г.
fallback