fallback

Израел, Швеция и Финландия са най-добре защитените държави от кибератаки

Добри резултати имат също Великобритания, САЩ, Холандия, Германия, Франция, Естония и Дания

13:22 | 02.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Израел, Швеция и Финландия са най-добре защитените държави от кибератаки. Те разполагат с динамични механизми за защита, които помагат да се ограничат и изолират щетите, които произтичат от тези атаки. Това става ясно от доклад на специализираната в антивирусен софтуер McAfee, озаглавен "Cyber Security: The Vexed Question of Global Rules".

Също така добри резултати имат Великобритания, САЩ, Холандия, Германия, Франция, Естония и Дания. Те са наредени доста по-напред в тази класация от държави като Китай и Русия. „Китай не споделя информация в рамките на правителствените агенции и затова бе оценена толкова ниско", казва Сал Вивирос от McAfee, цитиран от ZDNet. Въпреки това Мексико е държавата, която е в състояние най-слабо да се защити срещу кибератаки.

Доклада си McAfee базира на становищата на 80 експерти по киберсигурността. В допълнение авторката на анализа прави интервюта с 250 министри и специалисти по информационни технологии. Тези субективни оценки са полезен индикатор, защото и репутацията на всяка страна е част от защитата й, каза Радж Самани, главен технически директор за EMEA в McAfee - "възприятието създава доверие".

Частният сектор – особено компаниите, които предоставят критична инфраструктура - следва да обменя данни с правителствата, за да се повиши защитната сила на държавата, съветва авторката на изследването. Обмяната на данни отдавна е част от националната стратегия за кибер сигурност на Великобритания, обяснява и експертът по сигурност Питър Сомър.

В началото на декември Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA) критикува именно липсата на обмен на данни между т. нар. Computer Emergency Response Teams (CERTs). Липсвали стандартни формати, ресурси и компетентност. Това от своя страна затруднявало ефективната реакция срещу киберзаплахите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 13.09.22 г.
fallback