fallback

Sony отчете разочароващо тримесечие

Компанията вече очаква по-голяма загуба за фискалната година, като сред причините са силната йена, наводненията в Тайланд и слабата конюнктура

11:50 | 02.02.12 г.
Автор - снимка
Създател

След разочароващи тримесечни резултати японският електронен гигант Sony очаква по-голяма оперативна загуба за годината. Причината за това негативно развитие са силната йена, наводненията в Тайланд и слабата конюнктура, съобщиха от компанията в четвъртък след края на борсовата сесия в Токио.

През иначе доходоносните месеци между октомври и декември Sony отчита оперативна загуба от 91,7 млрд. йени (около 914 млн. евро). Анализаторите очакваха от японците през третото фискално тримесечие печалба в размер на 8,8 млрд. йени. Така със своите разочароващи цифри и прогнози за отрезвяване през този сезон Sony последва други компании от сферата на потребителската електроника като Nintendo и Sharp.

За изтичащата на 31-и март финансова година японският гигант се очаква да отчете нетна загуба от 220 млрд. йени (2,2 млрд. евро). 

По този начин производителят на Playstation коригира значително надолу своята собствена прогноза. Досега Sony очакваше загуба от едва 90 млрд. йени. Резултатът означава, че за четвърта поредна година компанията ще е губеща.

Едва в сряда Sony обяви дългоочакваната смяна на изпълнителния си директор. От април досегашният директор на поделението за развлекателна електроника Казуо Хирай ще поеме управлението на концерна. 51-годишният Хирай ще се сблъска с големи предизвикателства. Камери, компютри и конзолите Playstation 3 не се продават толкова добре, колкото се очакваше. Бизнесът с мобилни телефони също куца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:25 | 11.09.22 г.
fallback