fallback

Брюксел започва разследване срещу Samsung

ЕК ще преценява дали корейската компания не злоупотребява с патентите си при съдебните спорове с конкуренти

17:47 | 31.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската комисия обяви, че ще започне проверки дали южнокорейската компания Samsung Electronics е нарушила антимонополните правила на Европейския съюз, съобщи комисията във вторник.

Регулаторният орган ще трябва да провери дали корпорацията не е злоупотребила с предимството си в областта на патентите при съдебните си спорове с конкуренти, основният сред които е Apple.

Решението на европейските регулатори подчертава сблъсъка между правата върху интелектуална собственост и правилата на конкуренцията, посочват анализатори. "Спазването на ангажиментите FRAND е от съществено значение за предотвратяване на изкривяването на конкуренцията и извличането на позитивни икономически ефекти от стандартизацията", заявяват от ЕК.

Ако комисията прецени, че някоя компания е нарушила антимонополните правила, тя може да наложи глоба в размер до 10% от годишния оборот на компанията-нарушител.

Apple и Samsung са вплетени от няколко месеца в патентна война в десет държави, сред които САЩ, Австралия, Франция и Япония. Отношенията между двата концерна се усложняват от факта, че Apple е най-големият клиент на Samsung. Южнокорейският гигант произвежда повечето чипове и екрани за устройствата на компанията от Купертино, припомня Ройтерс.

Миналата година Samsung поиска от съдилищата в редица страни да спрат продажбите на Apple в съответните държави, настоявайки, че американската компания нарушава част от техните авторски права. Тези патенти обаче се смятат за основни за съществуването на европейските стандарти за мобилни комуникации.

През 1998 г. Samsung обещава да лицензира патентите си на Европейския институт по телекомуникационни стандарти при "справедливи, разумни и недискриминационни" (FRAND) условия. От ЕК ще разследват дали Samsung не са нарушили това свое неотменимо задължение при завеждане на миналогодишните съдебни дела.

От операцията обаче трябва да се поучат други компании, които се изкушават да поемат по пътя на съдебните битки, заявява независимият германски блогър и експерт по патентно право Флориан Мюлер. Такава компания е Motorola Mobility, която беше купена от Google и също се е изправяла срещу Apple в съдебна зала. 

"Въпреки че Samsung е на този етап единствената компания, която е разследвана по този въпрос, подобни запитвания може да бъдат отправени и пред други компании във всеки един момент", казва Мюлер.

По-рано днес стана ясно, че двете версии на Samsung Galaxy Tabs остават забранени за продажба в Германия, след като Апелативният съд в Дюселдорф отхвърли молбата за преразглеждане на корейската компания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
fallback