fallback

Facebook: IPO-то ни ще промени света

Компанията има едва 3 хил. служители, но заради нея са разкрити 450 хил. места в Европа и САЩ, посочва оперативният й директор

08:45 | 30.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Най-важните аспекти от това, че социалната мрежа Facebook ще стане публична компания, са създаването на работни места и промяната на обществото, която ще дойде от него. Такова е мнението на оперативния директор на компанията Шерил Сандберг, пише CNBC.

„Ако на него се гледа като на възможност хората да използват работата си като инструмент за промяна на света и за създаване на работни места, това ще е нещо, от което бихме искали да бъдем част”, коментира Сандберг по време на форума в Давос.

Facebook е компания на едва седем години и има около 3 хил. служители. Тя обаче е създала над 450 хил. работни места в Европа и САЩ, смята Сандберг. Това според нея е и най-доброто нещо, което социалната мрежа може да осигури.

„Понякога новите технологии предизвикват съкращаване на работни места, друг път обаче създават такива. Светът търси икономически растеж – такъв, който да даде храна на милиарди хора и който осигурява работни места по целия свят”, обяснява тя.

В петък излезе информация, че Facebook се подготвя за първично публично предлагане, като документите за него може да бъдат предадени още до сряда. Предлагането е едно от най-очакваните за последното десетилетие, като прогнозите са, че компанията с едва седемгодишна история може да набере 10 млрд. долара от пазара.

Сандберг предупреждава, че дори либералните западни правителства правят опити да ограничават силата на социалните мрежи. Коментарът идва на фона на надигащите се гласове, че социални мрежи като Facebook и Twitter нарушават правилата за защита на интелектуалната собственост.

„Новото технологично разделение е между хората, които имат свободен достъп до интернет, и тези, за които той е затворен”, обяснява Сандберг.

„Вярвам в интелектуалната собственост, но ролята, която демократичните правителства играят по въпроса каква свобода на изразяване да има и какво да е нивото на регулация биха могли да спрат това разделение”, смята тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:18 | 10.09.22 г.
fallback